Lounais-Häme

Somero varautuu maakuntauudistukseen

 

Someron kaupunki pyrkii aktiivisesti varautumaan sote- ja maakuntauudistukseen. Uudistusta koskevat lait ovat tulossa keväällä eduskunnan käsittelyyn. Lähtökohtana on, että muun muassa sote-palvelut sekä maaseutuhallinnon palvelut siirtyisivät maakunnan hoidettavaksi vuonna 2019.

Somerolla on tehty viime vuoden lopusta lähtien selvitystä yhteistyössä kaupungin tilintarkastusyhteisön BDO Oy:n kanssa. Tarkoituksena on luoda ”tiekartta” muutoksiin varautumista varten.

Konkreettisena toimenpiteenä kaupunginhallitus päätti käynnistää valmistelun Kiinteistö Oy Someron Lamminniemen omistaman kiinteistön siirtämiseksi Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen omistukseen.

-Lakiluonnon lähtee siitä, että pääasiassa kunnalle sote-palveluja tuottavan yhtiön osakkeet siirtyisivät maakunnalle. Kiinteistöyhtiön osakkeet taas eivät automaattisesti siirtyisi.

-Olemme todenneet, että yksikkö olisi uudessa hallintomallissa vahvempi, mikäli palveluntuotanto ja kiinteistöt ovat yksi kokonaisuus, kaupunginjohtaja Sami Suikkanen selittää.

Suikkanen uskoo, että palveluntuotannon jatkuminen Lamminniemessä on todennäköisempää, mikäli palveluntuottaja toimii omissa tiloissaan. Pahimmassa tapauksessa nykymallissa tilat tyhjenisivät ja jäisivät kaupungin hallintaan.

Toinen konkreettinen selvityksen tulos on se, että Somerolla ei lähdetä luomaan hallinnollista välivaihetta, kuten kaupungin liikelaitosta. Muutoksiin varaudutaan tekemällä tarvittavaa sopeuttamista.

-Meidän on myös tarkkailtava lain edistymistä. Lakiin voi vielä tulla muutoksia, jotka vaikuttavat myös siihen, miten Someron kaupungin kannattaa toimia, Suikkanen huomauttaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic