Lounais-Häme Somero

Somero voisi myydä vettä Salolle, uudet vedenottamot eivät saaneet ympäristölautakunnalta tukea

Uudet vedenottamot eivät saaneet ympäristölautakunnalta tukea.
Saloa janottaa. Someron ympäristölautakunta toteaa, että naapurikaupunkiin voitaisiin ehkä myydä vettä, jos sopimukseen päästään. Kuva: Tapio Tuomela
Saloa janottaa. Someron ympäristölautakunta toteaa, että naapurikaupunkiin voitaisiin ehkä myydä vettä, jos sopimukseen päästään. Kuva: Tapio Tuomela

Salon kaupungilla on vedentarvetta ja yksi vesisuoni voisi olla Someron suunnassa.

Kaupunki haluaa turvata vedenhankinnan häiriötilanteissa ja tulevaisuudessa. Salon Vesi, Someron Vesihuolto oy:n, Varsinais-Suomen Ely-keskus ja Varsinais-Suomen liitto teettivät Sweco Ympäristö oy:llä raportin Salon ja Someron vedenhankintayhteistyöstä. Tarkastelussa oli viisi eri vaihtoehtoa.

Someron ympäristölautakunta toteaa lausuntoesityksenään, että veden myynti Salolle voisi olla toteuttamiskelpoinen idea. Yksi raportin ehdotuksista on, että Someron ja Salon vesijohtoverkot yhdistettäisiin.

Lautakunta toteaa, että mallin mukaan Someron Vesihuolto oy myisi jatkossa Salolle tarvittaessa vettä nykyisten luparajojen puitteissa ja oma tarve huomioiden. Lausuntoesityksen mukaan, että vaihtoehto voisi tulla kysymykseen, kunhan sopimuksen yksityiskohdat saadaan sovituksi.

Lue lisää: Kiista Kaskiston pohjavesialueella jatkuu: Salon vesi ei luovuta – Somero antoi hallinto-oikeudelle vastineen tutuilla perusteilla

Vettä on Someron tarpeisiin

Somero suhtautuu sen sijaan varauksellisesti vaihtoehtoon, jossa vedenhankintaa kehitettäisiin Salon ja Someron yhteistyönä rakentamalla uusi vedenottamo Jakkulan pohjavesialueelle ja perustamalla alueellinen vedenhankintayhtiö.

Vedenoton lisääminen Jakkulassa saattaa lautakunnan mukaan olla mahdollista, mutta sen ympäristövaikutukset esimerkiksi Oinasjärveen tulisi tarkoin selvittää riittävän ajoissa.

– Yhteisen vedenhankintayhtiön perustaminen ei ole tässä tilanteessa aivan yksinkertaista, sillä Someron alueen omiin tarpeisiin vettä on riittävästi, lautakunta lisäsi.

Kalattomannotkossa ainutlaatuinen luonto

Kiikalassa sijaitsevan Kaskistonnummen ja Someron Kalattomannotkon vedenottamoiden varaan Salo ei voisi Someron mukaan turvautua tulevaisuudessakaan.

– Vedenottoa tältä luonnoltaan ainutlaatuiselta alueelta ei tule sallia, sillä kokemus on osoittanut jo vähäisen vedenoton vaikuttavan haitallisesti, lautakunta muistuttaa.

Salo etsii ratkaisuja pitkään kaavaillun vedenottohankkeen kariutumisen jälkeen. Salo suunnitteli vedenottoa Kaskiston pohjavesialueelle Hyyppärän harjualueelle, joka on osa Natura-aluetta.

Lisää aiheesta: Ainakin erävoitto vesien suojelijoille Somerolla – Avi hylkäsi Salon Veden hakemuksen

Raportin vaihtoehtoina on myös vedenhankinta Perniön suunnalta tai vedenhankinta Turun Seudun Vedeltä

Hankkeen työryhmä odottaa Someron kaupungin lausuntoa yleissuunnitelman suunnitteluratkaisusta viimeistään lokakuun puoliväliin mennessä. Seuraavaksi ympäristölautakunnan näkemystä käsittelee kaupunginhallitus. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic