Lounais-Häme

Somerolaisen munataksin vauhti kiihtyy

Kauas on tultu niistä ajoista, kun somerolainen Mikko Välttilä pakkasi 120 kennoa kananmunia farmari-Volvonsa takalaatikkoon ja ajeli myymään tilausmunat Askolaan.

Nyt Eggspressillä on netissä 13000 rekisteröitynyttä asiakasta, joista Välttilä arvioi reilun puolen tilaavan tuotteita säännöllisesti. Eggspress muu viikossa noin 3000 kennoa eli 90000 kananmunaa ympäri Suomea Tammisaaresta Kemijärvelle.

-Lapin-keikka on aika raskas, ajallisesti kaksi vuorokautta. Vaasaan leiriydytään ja siitä jatketaan Kemijärvelle. Suunnitelmissa on tosin jatkaa pidemmälle Lappiin, sillä kysyntää on, Välttilä kertoo.

Vaahteramäen tilan Friida-ulkokananmunia myydään myös joissakin kaupoissa sekä suoraan ravintoloihin.

Jyväskylä-Oulu ja Jyväskylä-Kuopio-akseleilla yrityksellä on toistaiseksi mustat pisteet, joiden paikkaamiseen haetaan franchising-yrittäjää.

Kuusi henkilöä työllistävä yritys kuskaa munien lisäksi asiakkaille 120 muuta artikkelia. Kananmunien osuus myynnistä on noin puolet. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Paijan tilateurastamo Urjalasta ja Järvi-Suomen alueella toimiva osuuskunta FinnAgnus. Viljatuotteet tulevat Nurmijärveltä, vihannestuotteet Laitilasta.

-Kaikkien yhteistyökumppanien takana on joku juttu. Eettisyys on tärkeä, odotamme lisäksi innovatiivisuutta ja valmiutta kuunnella asiakasta. Ensimmäinen kysymys yhteydenoton jälkeen on aina, miten eläin kasvaa tilallanne, Välttilä taustoittaa yhteistyökumppaneiden kartoitusta.

Välttilä paljastaa, että aivan lähiaikoina munataksista voi tilata Paraisilta tulevaa falafelia sekä muitakin vegaaniruokavalioon sopivia tuotteita.

Toiminnan yhtenä tavoitteena on suoritusvarmuus, jotta tiukasta toimitusaikataulusta kyetään pitämään kiinni.

Välttilä ei osaa varmuudella sanoa, mikä Eggpressin suosion kasvun taustalla on. Yhtenä syynä voi olla erilaisten lihakohujen keskellä tuotteiden korkea kotimaisuusaste, mutta suosion suurin syy voi olla kananmunan trendikkyys.

-Suomessa on vasta alettu ymmärtää kananmunan ravintotasapainon täydellisyys. Siinä on rasvoja, hivenaineita, d-vitamiinia ja elimistön tehokkaasti käyttämiä proteiineja. Kolesteroli oli pitkään syy, miksi kananmuna oli pannassa, mutta harvoin se imeytyy suoraan elimistöön. Oikeastaan kuidut ovat ainoa, joka kananmunasta puuttuu.

Välttilä ei pelkää, että kananmuna lukeutuisi niihin ruokiin, joiden suosio hiipuu yhtä nopeasti kuin kasvoikin.

-Vasta nyt Suomessa alkaa munien käytössä löytyä Keski-Euroopan taso. Ei se vieläkään ole noussut tasolle, josta lähtisi tulemaan alaspäin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic