Lounais-Häme Somero

Somerolaislähtöinen Outi Nietosvaara muutti Saksaan ja vaihtoi stetoskoopin siveltimeen – Ensimmäinen oma näyttely Someron kirjastossa

Somerolaislähtöisen Outi Nietosvaaran ensimmäinen oma taidenäyttely avautui Someron Parvigalleriassa
Outi Nietosvaara pyrkii tallentamaan taulupohjaan värien leikin ja mielikuvat hetkistä ja maisemista. Elämän puu -teema korostuu taiteilijan ensimmäisessä omassa näyttelyssä. Kuva: Tapio Tuomela
Outi Nietosvaara pyrkii tallentamaan taulupohjaan värien leikin ja mielikuvat hetkistä ja maisemista. Elämän puu -teema korostuu taiteilijan ensimmäisessä omassa näyttelyssä. Kuva: Tapio Tuomela

Vuonna 2016 Outi Nietosvaaran elämä muuttui. Hänen tiensä vei aviomiehen työn perässä Saksaan, jossa arjesta alkoi löytyä entistä enemmän aikaa taiteen tekemiselle. Uudessa, toisessa kotimaassaan Nietosvaara päätti osallistua vapaan maalauksen koulutusohjelmaan, jonka toisena vuonna syvennyttiin tarkemmin yhteen teemaan.

Nietosvaara valitsi teemakseen ”Elämän puun”, jonka pohjalta suuri osa 3. elokuuta Someron kirjaston Parvigalleriassa avautuneen ”Puita ja Muita” -taidenäyttelyn teokset ovat syntyneet.

– Näyttely on ensimmäinen oma taidenäyttelyni. Moni on sanonut, että teokseni pitäisi saada esille. Vanha kotikaupunkini tuntui tutulta ja turvalliselta paikalta tuoda työt kokonaisuutena yleisön eteen, somerolaislähtöinen taiteilija sanoo.

Elämän puu taipuu moneksi

Nietosvaaran mukaan näyttelyn teemasta voi löytää monta eri ulottuvuutta. Se viittaa elämän intensiivisyyteen ja luonnon runsauteen, mutta siitä on löydettävissä myös Raamatun elämän puuhun viittaava konteksti. Nietosvaara on pyrkinyt hakemaan teoksiinsa erilaisia perspektiivejä, joista puuta voi katsoa. Teeman pohjalta on syntynyt myös töitä, joiden aiheena on esimerkiksi siemenet, dna ja aika.

– Työ saattaa syntyä esimerkiksi maiseman jättämän mielikuvan pohjalta, jota ryhdyn kuvaamaan taiteen keinoin. Työni ovat harvoin näköisteoksia, Nietosvaara kuvailee.

Somerolaislähtöinen Outi Nietosvaara saa innoituksensa maalaamiseen uusista väreistä ja luonnon runsaudesta.

Protesti harmautta vastaan

Nietosvaaran maalaukset on toteutettu akryylimaaleilla ja sekatekniikalla. Uudet maalit ovat yksi taiteilijan innoittajista. Ne saavat aikaan halun päästä kokeilemaan, millaisia sävyjä ja ominaisuuksia ne tarjoavat. Värien liukuessa taulupohjalle, muodostuu värien leikki, jonka Nietosvaara pyrkii vangitsemaan.

– Osa töistäni on protesteja harmaata ja hillittyä vastaan. Niissä revitellään, vedetään överiksi ja käytetään rohkeasti hyväksi värien kirjoa, hän kertoo.

Esimerkiksi teoksissa ”Metsän sydän”, ”Kukkiva ja hedelmällinen” sekä ”Ikivihreä” taiteilija on pyrkinyt kuvaamaan äärimmäistä vehreyttä. Yksi teoksista on saanut innoituksensa Costa Rican sademetsästä, jota Nietosvaara pääsi ihailemaan vuonna 2004.

Taiteilijaverkostoista vaikutteita

Somerolaislähtöisen taiteilijan töissä on myös vaikutteita hänen toisesta kotimaastaan. Vuosien aikana Nietosvaara on tutustunut muihin taiteilijoihin, joiden tekniikat ja työt ovat innoittaneet häntä.

– Taiteilijaverkostoista saamani vaikutteet näkyvät teoksissani. Uskon myös, että niistä välittyy kiireetön ilmapiiri, jossa minulla vihdoin oli aikaa paneutua maalaamiseen ja panostaa siihen suurimman osan ajastani, hän pohtii.

Lisää taidetta tulevaisuudessa

Vaikka taiteilijan toinen koti löytyykin Saksasta, Nietosvaara vierailee Suomessa säännöllisesti. Silloin on aika palata lääkärin töihin ja avata yksityisvastaanoton ovet. Tulevaisuudessa psykiatrian erikoislääkärin haaveena on kehittää itseään taiteilijana lisää.

– Haluan kokeilla, kuinka pitkälle siipeni kantavat taiteen saralla. Olisi hienoa maalata töitä, jotka herättävät keskustelua ja ajatuksia, hän päättää. FL

Puita ja Muita -taidenäyttely 3.-31.8. Someron Parvigalleriassa.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic