Lounais-Häme

Somerolla edessä suuri juhlavuosi

 

Somero valmistautuu kolminkertaiseen juhlavuoteen. Paikkakunta täyttää kunnallishallinnollisena yksikkönä 150 vuotta ja kaupungin suurena ylpeydenaiheena paikkansa varmistaneen laulaja Rauli Badding Somerjoen syntymästä tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Lisäksi ohittamattoman syynsä juhlintaan antaa vuonna 2017 Suomen sata vuotta täyttävä valtiollinen itsenäisyys.

Kaupungin kulttuuripalveluista kulttuurituottajan ominaisuudessa vastaava Mirka Alhonen vakuuttaa juhlavuosisuman tulevan näkymään muutenkin kuin oman työnsä leimaajana.

-Tarjolle tulee niin monenlaista, että tekemistä riittää kiireeksi asti. Onneksi Somerolla löytyy tapahtumien järjestäjiksi aktiivisia ja asioistaan mielellään vastuuta ottavia toimijoita, hän summaa.

Mirka Alhonen aloitti nykyisessä tehtävässään kulttuurituottajan sijaisena kahdeksan kuukautta sitten, huhtikuussa. Hänen työnantajansa on kaupungin kanssa Somerolla kulttuuritoimintaa ja -harrastamista edistävä Someron Kulttuuri ry. Alhosen kulttuurituottajan sijaisuus jatkuu näillä näkymin tammikuun 2018 loppuun.

Yhden vuoden 2017 merkittävistä kulttuurisektorin hankkeista Somerolla muodostaa Esakalliolla heinäkuussa ensi-iltansa saava Badding-musiikkinäytelmä. Sen pääosissa nähdään muun muassa Heikki Hela, Jani & Jetsetters solistinaan Jani Forsman sekä Baddingin pikkusisko Mailis Niemelä ja lapsuuden ystävä Rauli Tanskanen.

Perinteisen Suviheinä-viikon Mirka Alhonen vinkkaa toteutuvan teemalla Someron Soundi. Badding Somerjoki saa huomiota siinäkin heti avajaispäivänä. Kuultaviksi tapahtumassa tulevat myös esimerkiksi härkäpitäjän työn, samoin kuin ruokakulttuurin ja luonnonkin äänet.

Someron kulttuurielämää pitemmällä tähtäimellä raamittavana ajatuksena on pääsemässä vauhtiin työryhmissä jo pohjustettu, vuoteen 2025 ulottuvan kulttuuristrategian laadinta.

-Somerolla ei ole aikaisemmin vastaavaa strategiaa ollut olemassa. Lähtökohtiin kuuluu, että sen tulee sopeutua yksiin Varsinais-Suomen liiton kulttuuristrategisten linjausten kanssa.

Tähänastisesta kulttuurituottajan tehtävästä itselleen kertynyttä vaikutelmaa Mirka Alhonen luonnehtii monipuoliseksi, monenlaisia päiviä sisällään pitäneeksi sekä ennen muuta mielenkiintoiseksi.

-Tässä ei paljon kelloa kannata katsella, vaan töihin on suhtauduttava siltä pohjalta kuin asiat kulloinkin edellyttävät. Kertyneet ylityötunnit voi sitten pitää vapaina hiljaisempina aikoina.

Töistä johtuviin järjestelyihin vakinaisesti Turussa asuva Mirka Alhonen toteaa kuuluvan, että hänellä on myös Somerolla asunto, jossa tulee vietettyä muutama yö viikossa.

Yhtenä kuluvan vuoden saavutuksista hän nostaa Kiiruun puistossa sijaitsevan Kivimakasiinin kunnostuksen. Jykevä rakennus sai maalis-heinäkuun aikana muun muassa kumpaankin päätyosaansa sekä nostalgiaa että kulutuksen kestävyyttä henkivän lankkulattian.

Talkootyönä toteutunut ja Someron kaupungin rahallisesti tukema hanke vaati monta tuntia tiukkaa omistautumista pelkästään paikkojen siivoamiselle.

Palkkioiden puolelle ilmettään kohentaneesta Kivimakasiinista ovat Mirka Alhosen mukaan jääneet monet kiitokset. Töitä Kivimakasiinin parissa hän toteaa riittävän jatkossakin.

-Ainakin rakennuksen keskellä sijaitsevaa eteisosaa pitäisi saada vielä nykyistä siistimmäksi ja taidenäyttelyitä ajatellen ripustuskiskot seinille. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic