Lounais-Häme Somero

Somerolla etsitään pienvesistökummeja – Paimionjoki-yhdistys jakaa luennoillaan ympäristötietoa

Paimionjoki-yhdistys järjestää opastavan luentosarjan ja jakaa ympäristön kansalaistaitoja.
Paimionjoki saa alkunsa metsäisiltä harjualueilta Somerniemeltä Somerolta. Se virtaa Koski Tl:n, Marttilan ja Liedon kautta Paimioon laskien Paimionlahteen.

Paimionjoki-yhdistys etsii tänä syksynä vesistöalueen kuntiin kummeja pienille vesistökohteille.

– Se tarkoittaa sitä, että paikallinen yhteisö ottaisi alueelta itselleen pienen ja pitkäjänteisen kunnostus- ja seurantakohteen, Paimionjoki-yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Elina Tuomarila.

Yhdistys tekee yhteistyötä Paimionjoen vesistöalueen kansalaisopistojen kanssa tarjoamalla yleisöluentoja aiheesta.

Teemoina ovat maatalouden vesienhoito ja pienvesistöjen kansalaistaidot, joista luennoitsevat maatalous- ja ympäristöneuvoja Eriika Lundström ja iktyonomi, vesiasiantuntija Janne Tolonen.

Eriika Lundström luennoi maatalouden ja vesienhoidon ratkaisuista, jotka ovat modernin maatilan arkea ja vievät kohti ekologisesti, ekonomisesti ja sosiaalisesti kestävää ruoan tuotantoa.

Lundström kertoo esimerkiksi ovatko kosteikot, tulvatasanteet, pientareet ja suojakaistat edelleen ajankohtaisia. Hän antaa myös vinkkejä maatilan perinnemaiseman tunnistamiseen ja hoitamiseen.

Janne Tolosen luennoilla pohditaan puolestaan millaista asiantuntijuutta ja osaamista pienvesien kunnostaminen vaatii ja miten ja mistä sitä on saatavilla. Hän opastaa kotiseututoimijoita, paikallisyhteisöjä, maanomistajia ja yksityisiä ihmisiä pienvesien tunnistamiseen, huomioimiseen, käytännön talkootoimintaan ja seurantaan.

Yhteistyöopistoina yhdistyksellä ovat Somero-opisto, Paimion opisto, Auranlaakson kansalaisopisto ja Liedon opisto.

Maatalous- ja ympäristöneuvoja Eriika Lundström luennoi 10. lokakuuta Somerolla ja vesiasiantuntija Janne Tolonen 31. lokakuuta. Luennot alkavat Kiiruun koululla kello 18. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic