Lounais-Häme

Somerolla järjestellään vesihuoltoa

Someron Vesihuolto oy:llä on lähivuosina edessään mittavia haasteita jätevedenpuhdistamon ja jätevesiverkoston saneerauksessa.

Someron Vesihuollon toimitusjohtaja Antti Mäki sanoo, että esimeriksi jätevesien käsittelyä haittaavan mittava hulevesien sekoittuminen verkostossa jätevesiin vuotovesiprosentin kohotessa jopa 75 prosenttiin. Someron vesihuollon järjestämisessä on edessä pitkä tie, Mäki sanoo.

Aikaisemmin Forssan Vesihuoltoliikelaitoksen käyttöpäällikkönä työskennellyt Mäki on ollut työssä Someron Vesihuoltossa viime lokakuusta lähtien.

Someron kaupunki ja Someron Vesihuolto sopivat vuonna 2013 typen ja fosforin poistoon tarkoitetun hiekkavesisuodatuslaitteiston rakentamisesta. Ehtona sopimukselle oli, että vesiyhtiö sitoutuu saneeraamaan viemäriverkostoa 0,5 miljoonalla eurolla/vuosi seuraavien kolmen vuoden ajan ja rakentaa noin tuhannen kuutiometrin puskurialtaan hulevesien vaikutuksen minimoimiseksi. Nyt vesiyhtiö ja kaupunki ovat purkamassa sopimusta.

Mäen mukaan jätevedenpuhdistamon nykyistä puhdistusprosessia voidaan kehittää edelleen vastaamaan ympäristöluvan ehtoja. Mäki sanoo, että puhdistamon prosessissa löytyy vielä optimoitavaa, kun välpät ja hiekkapesuri saadaan uusittua ja ohitusvedelle saadaan rakennettua kiekkosuodatus.

Kun kaupunki omistaa jätevedenpuhdistamon, kaikki siihen liittyvät yli 10 000 euron investoinnit joudutaan kierrättämään teknisen toimen kautta. Vesiyhtiössä koetaan, että tilanne hankaloittaa puhdistamon optimaalista operointia.

Tekninen lautakunta päätti tiistaina esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Vesihuolto Oy maksaa kaupungille 535 000 euroa lisäksi kaupunki merkitsee itselleen uusia Vesihuollon osakkeita yhteensä 1 469 105,62 eurolla. Näin jätevedenpuhdistamon kehittäminen saadaan paremmin Vesihuolto Oy:n omiin hyppysiin. Lisäksi yhtiö raportoi vuosittain tekemistään investoinneista ja näiden vaikutuksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti