Lounais-Häme

Somerolla odotetaan jälleen hyvää vuotta taloudessa

Someron kaupungin vuoden 2017 tilinpäätöksen toimintakulut olivat 57,8 miljoonaa euroa. Tilinpäätöksessä muun muassa henkilöstömenot jäivät 1,3 miljoonaa euroa arvioitua pienemmiksi. Toimintatuottojen toteutuma oli 9,7 miljoonaa euroa eli 116 prosenttia. Verotulot ylittyivät 0,5 miljoonalla eurolla ja valtionosuudet ylittivät arvion vajaalla 100 000 euroa. Vuosikatteeksi muodostui noin. 5,1 miljoonaa euroa.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen on tyytyväinen Someron taloustilanteeseen.

-Verotulot ovat olleet hyvässä kehityksessä tänä vuonna. Toki tiedetään, että marraskuun takaisinperinnät ovat todennäköisesti suuremmat mitä viime vuonna. Paljon on totta kai vielä erilaisia epävarmuustekijöitä ennen kuin tiedämme minkälainen vuodesta kokonaisuudessaan tulee. Sanoisin, ettei vuodesta tulee kuitenkaan niin hyvää mitä viime vuodesta. Se on tietysti luonnollista kun valtion osuudet laskivat yli 700 000 euroa, mutta muuten hyvissä merkeissä vuosi on mennyt, Suikkanen kertoi.

Ensi vuoden talousarvioraamin pohjaksi kaupunginhallitus otti tulojen osalta vuoden 2017 tilinpäätöksen ja menojen osalta vuoden 2018 talousarvion. Palkkoihin on laskettu 2,3 prosentin korotus. Muihin menoihin on laskettu yhden prosentin kasvu. Lisäksi on huomioitu joitakin tehtäväaluekohtaisia menojen ja tulojen lisäyksiä ja vähennyksiä. Somero nosti tuloveroprosenttia 0,5:llä eli 20,00 prosenttiin vuodelle 2018. Verotulot ovat raamissa arvioitu Kuntaliiton verotuloennusteen mukaan. Kuntaliiton ennakkolaskelmien mukaan valtionosuudet laskevat kuluvaan vuoteen verrattuna 160 500 euroa.

Vuoden 2019 talousarvioraamin menojen kasvu kuluvaan vuoteen verrattuna on 1,8 prosenttia ja tulojen kasvu 7,3 prosenttia. Raamissa vuosikate on 900 000 euroa.

-Viime vuoteen nähden vuosikate oli toukokuussa hieman alempi mitä viime vuonna vastaavaan aikaan. Tiedetään myös, että loppuvuotta rasittaa kasvavat henkilöstömenot, koska nyt on tullut voimaan palkkojen yleiskorotukset, Suikkanen arvioi.

Someron kaupunginhallitus päätti maanantaina antaa esitetyt talousarvioraamit toimielimille vuoden 2019 talousarvion ja taloussuunnitelmavuosien 2020–2021 valmistelua varten. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic