Lounais-Häme

Somerolla on oma soundinsa

Kesäkuun viimeisestä päivästä alkaen Somerolla vietetään kymmenpäiväiseksi venyvää tapahtumaviikkoa. Uudelle tapahtumalle annettiin nimeksi Someron Soundi, koska ohjelmassa haluttiin antaa ääni kaikille mielenkiintoisille asioille ja ihmisille, joita kaupungista löytyy. Jokaiselle päivälle on annettu oma teemansa, joka on nimetty ääneksi; ohjelma alkaa 30.6. Baddingin ääni -päivällä ja päättyy 9.7. Liikkeen ääneen.

Somerolla vietetään tänä vuonna useita juhlavuosia; Suomi täyttää 100 vuotta, Someron kunta 150 vuotta, ja lisäksi Rauli ”Badding” Somerjoen syntymästä on 70 vuotta. Kaikkia juhlitaan Someron Soundin tapahtumissa.

Arto Tuomista tituleerataan tapahtumaidean isäksi. Hän ei kuitenkaan korosta omaa rooliaan.

-Tätä tehdään ihan omasta innostuksesta. Me olemme vain laittaneet idean liikkeelle ja aktivoineet ihmisiä, hän toteaa.

Teemapäivien suunnittelu lähti hänellä tunnelmasta.

-Joka tapahtumassa se, millaisen tunnelman se tapahtuma ja hetki saavat aikaan, innosti minua ideoimaan, Tuominen pohtii.

Kokonaisuutta organisoi työryhmä, josta paikalla on kuusi jäsentä. Kaikki jäsenet ovat mukana useamman tapahtuman järjestelyissä ja ovat kokonaisuudesta selvästi innoissaan.

-On aivan mahtavaa olla tekemässä näin pienelle paikkakunnalle suurta tapahtumaa, Päivi Malin-Perho kertoo.

Hän kehuu esimerkiksi Kirjallisuuden ääni -päivää 6.7., jossa esiintyvät Kaari Utrio ja Risto Rasa sekä esitetään Helvi Hämäläisen tuotantoa.

4.7. vietetään Leivän ääni -päivää, jonka Tuottajatorilla myydään lähitilojen tuotteita.

-Tuotteita on tulossa aivan laidasta laitaan, ja Kai Linnilä pitää esitelmän somerolaisesta ruokakulttuurista. Martoilla on siellä myös piapobaari, tuottajatorin pääjärjestäjä Mikko Virtanen vinkkaa.

Malin-Perho on ilahtunut myös siitä, että Antti Laitinen pitää Somerolla oman näyttelyn. Työryhmä pitää kansainvälisesti tunnetun taiteilijan näyttelyä tärkeänä.

-Siellä on esimerkiksi installaatioita ja videota. Antti Laitisellahan ei ole aiemmin ollut näyttelyä Forssan seudulla, vaikka hän on somerolainen, Minna Filppu huomauttaa.

-Yleensä hän on kieltäytynyt näyttelykutsuista täällä päin, mutta nyt hän teki poikkeuksen, toteaa Someron Kuvataideyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Salo tyytyväisenä.

Keraamikko Pirjo Lautiaisen lempilapsia ovat Taidekierros ja Taiteiden Soundi -tapahtumat 7.7.

-Taidekierros syntyi yllättävän helposti. Väki ei pelännyt kutsua ihmisiä kotiinsa. Saimme mukaan kolme taidekotia ja viisi taiteilijan työhuonetta. Lisäksi esittelyssä ovat Someron kaupungin ja Säästöpankin kokoelmat.

Taidekierroksen aikana yleisö pääsee tutustumaan laajasti erilaisten taiteilijoiden työtiloihin ja taidekerääjien kokoelmiin. Mukana on monia kohteita, joihin ei normaalisti pääsekään. Ovet avautuvat muun muassa kirjailijapariskunta Kaari Utrion ja Kai Linnilän kotiin.

Taiteiden Soundi pidetään Someron torilla, ja tapahtumassa on taidekirpputori, jonne jokainen voi tulla mukaan myymään ylimääräiseksi jäänyttä taidetta.

-Taide käsitetään laajasti. Se voi olla myös vaikka designia tai muotoilua, toteaa Lautiainen.

Mukaan voi tulla myymään myös itse tekemiään teoksia.

Teemapäivien tapahtumat ovat yleisölle pääsymaksuttomia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic