Lounais-Häme Somero

Somerolla otetaan askelia kohti omatoimikirjastoa – Toimintaan lisää sujuvuutta automaateilla

Kirjastolle kaksi lainaus- ja palautusautomaattia.
Someron kirjastoon hankitaan lainaus- ja palautusautomaatit. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron kirjastoon hankitaan lainaus- ja palautusautomaatit. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron kaupunki haluaa kehittää kirjastonsa toimintaa kohti omatoimikirjastoa.

Kirjasto hakee aluehallintovirastolta avustusta hankkeelle, johon kuuluu kahden lainaus- ja palautusautomaatin hankinta. Samalla kirjastolle ostetaan reilunkokoinen tabletti, joka on tarkoitettu e-lehtien lukemiseen. Hankkeen omarahoitusosuus on 2 500 euroa.

– Tämä on ensimmäinen askel kohti omatoimikirjastoa. Lautakunta päätti syyskuussa siirtää omatoimikirjaston toteuttamisen vuoden 2021 investointeihin, mutta tällä tavalla pääsemme liikkeelle, kertoo Someron sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm.

Kirjaston henkilökunta ja sivistyslautakunnan edustus vieraili pari viikkoa sitten tutustumassa Karkkilan kirjastoon, jossa on omatoimikäytöstä kokemusta usealta vuodelta. Omatoimiratkaisulla on Karkkilassa saatu lisättyä asiakastyytyväisyyttä ja joustavuutta kirjaston käytössä.

Someron pääkirjaston kokoisissa kirjastoissa on nykyään yleensä lainaus- ja palautusautomaatit. Automaatit tekevät lainauksesta sujuvaa ja vähentävät jonoja ruuhka-aikoina. Samalla ne vapauttavat henkilökuntaa muihin töihin ja laadukkaaseen asiakaspalveluun.

Erityisesti nuoret ovat kaivanneet automaattien tarjoamaa mahdollisuutta anonyymimpään asiointiin. Lisäksi automaattien hankinta mahdollistaisi kirjaston avaamisen omatoimikäyttöön aamuisin jo silloin, kun varsinainen asiakaspalveluaika ei ole vielä alkanut.

Automaatti maksaa 2500–3000 euroa. Samalla koneella käy sekä lainaus että palautus. Automaattien hankkimiseen on mahdollista saada avustusta aluehallintovirastolta.

Automaatit kannattaa valita niin, että niitä voidaan myöhemmin hyödyntää varsinaisen omatoimikirjaston perustamisessa. Omatoimikirjastolla tarkoitetaan kirjaston laajennettua aukioloa ilman henkilökuntaa. Omatoimikirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja koodilla aikaisin aamulla, iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla.

Kirjastossa voi omatoimiaikana lainata ja palauttaa aineistoa sekä lukea lehtiä, käyttää nettiä ja opiskella.

– Omatoimikirjasto on tulevaisuutta, Mäkelä-Rönnholm sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic