Lounais-Häme Somero

Somerolla paneudutaan eläinten mieleen – Merkittävällä apurahalla tuotetaan sarja tiedevideoita ja -artikkeleja

Mitä liikkuu nautojen, sikojen ja kanojen mielessä? Sitä selvitellään Somerolla tehtävässä monimediahankkeessa.
Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä kuvataan sarja, jossa pohditaan esimerkiksi tuotantoeläinten mielenmaisemia. Kuvassa Tuulispään vapaaehtoiset Robin Boy ja Christina Kananen hoitivat lampaita joulukuussa 2019. Kuva: Tapio Tuomela
Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä kuvataan sarja, jossa pohditaan esimerkiksi tuotantoeläinten mielenmaisemia. Kuvassa Tuulispään vapaaehtoiset Robin Boy ja Christina Kananen hoitivat lampaita joulukuussa 2019. Kuva: Tapio Tuomela

Tietokirjailija, tiedetoimittaja ja tutkija Helena Telkänranta sekä dokumentaristi Amanda Feldon paneutuvat eläinten mieleen Somerolla.

Työpari sai Suomen tiedetoimittajain liitolta 10 000 euron suurapurahan, jolla tuotetaan uudenlainen tiedevideoiden ja -artikkelien sarja internetiin.

Työotsikolla Eläinten mieli kulkevassa hankkeessa on tarkoitus tuottaa suuren yleisön ulottuville sarja videoita ja tekstejä, jotka linkittyvät toisiinsa. Katsoja ja lukija voi itse valikoida omat polkunsa ja seurata häntä kiinnostavia aiheita yhä syvemmälle.

Hankkeen videot kuvataan Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä Somerolla.

Viestintä kaipaisi suurempaa yleisöä

Sarjassa kuvataan etenkin nautojen, sikojen ja kanojen kokemusmaailmaa ja tuodaan esille aihetta käsittelevää tutkimustietoa.

– Olen havainnut, että tieteellinen tieto eläinten kokemusmaailmasta kiinnostaa monia ihmisiä suuresti ja että sillä on merkittävää potentiaalia myös maatalouden eläinten olojen parantamisessa, Telkänranta kuvailee.

Telkänranta kertoo, että tällainen viestintä kaipaisi suurempia yleisöjä.

– Olen siksi alkanut viime vuosina kehittää ajatusta syvällisten yleistajuisten artikkelien yhdistämisestä visuaalisuuteen ja interaktiivisuuteen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Eläinten mieli -hankkeen dokumentaristi Amanda Feldon on kuvannut dokumenttielokuvan muun muassa Thaimaan norsuista.
Eläinten mieli -hankkeen dokumentaristi Amanda Feldon on kuvannut dokumenttielokuvan muun muassa Thaimaan norsuista.

Feldonilla monipuolinen ja menestyksekäs tausta

Telkänranta pyysi mukaan hankkeeseen brittiläisen Amanda Jane Feldonin, koska hän on huipputason kansainvälinen dokumentaristi, jonka tuotanto kattaa muun muassa luonto- ja eläinaiheisia dokumenttielokuvia, lyhyitä videoita ja kaikkea siltä väliltä.

– Viime vuosina hän on erityisesti kiinnostunut eläinten kognitiotieteestä, perehtynyt siihen ja on halukas tuomaan osaamisensa tämän alan tiedeviestinnän käyttöön.

Hankkeen sisältö ja rakenne ovat Telkänrannan ja Feldonin yhdessä suunnittelemia. Aineistoista tehdään sekä suomen- että englanninkieliset versiot.

– Toivomme, että tällainen tapa välittää eläintieteellistä tietoa antaa osaltaan panoksen rakentavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun siitä, miksi ja miten tuotantoeläinten oloja voisi parantaa, Telkänranta kertoo.

Samalla kaksikon tarkoituksena on testata uudenlaista tiedeviestinnän formaattia, josta kertyvistä kokemuksista toivotaan olevan hyötyä myös muista tieteenaloista kertomiselle.

Lue myös: Ihmiset ovat jooganneet, tatuoineet ja lahjoittaneet synttärirahoja Tuulispäälle jo 105 000 euron edestä (FL 11.12.2019)

Toinen apuraha Elina Grundströmille

Toisen Suomen tiedetoimittajain liiton 10 000 euron suurapurahan sai toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundström.

Grundströmin Maailman ruoantuotannon tulevaisuutta käsittelevä julkaisukokonaisuus kertoo tositarinan avulla ihmiskunnan kohtalonkysymyksistä.

– Kirjan juonta ja tapahtumapaikkaa en vielä halua paljastaa, mutta aihe on tärkeä, Grundström sanoo.

– Ruoantuotannon heikkenemistä pidetään ilmastonmuutoksen vakavimpana lyhyen tähtäimen seurauksena. Ratkaisujen löytäminen ruokajärjestelmän ongelmiin on nyt entistä ajankohtaisempaa, kun myös koronakriisi vaikeuttaa niitä.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic