Lounais-Häme

Somerolla riittää toivoa

Someron kaupunginjohtajan Sami Suikkasen ensi vuoden talousarvioehdotus on selvästi alijäämäinen.

-On vahva epäilys, ettemme pysty kääntämän arviota positiiviseksi tulokseksi niin kuin tänä vuonna. Tosin toivoa ei ole menetetty, Suikkanen sanoo.

Hän lisää, että kuluvan vuoden talousarvio toteutuu selvästi ennakoitua parempana.

Somerolla on takanaan useita peräkkäisiä positiivisia tilinpäätösvuosia.

Yksi syy negatiiviseen ensi vuoteen on valtionosuusuudistuksessa. Somerolla valtionosuudet laskevat ensi vuonna noin 300000 euroa.

-Määrä voi vielä muuttua.

Kiiruun koulun rakentaminen lisää kaupungin lainamäärää entisestään. Pelkästään väliaikaistilojen tuomat lisäkustannukset ovat 350000 euroa per vuosi.

Kiiruun koulua varten kaupunki nostaa ensi vuonna 6,5 miljoonan euron lainan. Lainaa joudutaan ottamaan vielä vuonna 2018 noin kolme miljoonaa euroa. Koko lainapotti on reilut 18 miljoonaa euroa.

Taidetalo Aholan peruskorjaukseen menee ensi vuonna 120000 euroa ja Sairaalantien rivitalojen remontteihin 165000 euroa.

-Investointilistalle lisättiin terveyskeskuksen ja Tervaskannon kulunvalvonta ja hoivakutsujärjestelmä. Kyse on potilasturvallisuudesta.

Yhteensä järjestelmien osuus on 120000 euroa. Summassa on mukana päiväkotien vastaavat järjestelmät.

Somerolla satsataan myös kevyen liikenteen väyliin Turuntiellä ja Hämeen Härkätiellä. Myös keskustan liikenneturvallisuuteen laitetaan rahaa.

-Muita rakentamispaineita siirretään tuleviin vuosiin. Someron infra tulee olemaan hyvässä kunnossa muutaman vuoden kuluttua, Suikkanen lupailee.

Myös työttömyyden hoidosta johtuvat kulut rasittavat kunnan taloutta, vaikka pientä toivoa paremmasta työllisyydestä onkin.

Jotta negatiivinen talousarvio saadaan käännettyä positiiviseksi tilinpäätökseksi, täytyy kaupungin uudistaa toimintaansa.

Kiky-sopimus tuo helpotusta Somerolle niin kuin monelle muullekin kunnalle ja kaupungille. Kaupungin henkilöstömenot vähenevät puolella miljoonalla eurolla.

Somero voi ensi vuonna palkata yhden kokoaikaisen työntekijän kiinteistöhuoltoon ja yhden uuden perhepäivähoitajan. Tosin kiinteistöhuollosta jää eläkkeelle yksi puolikasta tointa tehnyt, joten henkilöstöresurssin lisäys on kiinteistöpuolella 0,5.

Palvelurakenneuudistus tuo helpotusta talouteen. Raskas laitoshoito vähenee terveyskeskuksessa, kun vuodeosasto lakkautetaan ja käyttöön otetaan kevyempi asumismuoto Lamminniemessä.

-Terttilän ja Ollilan koulujen lakkauttamiset vaikuttavat ensimmäisen kerran koko vuoden tulokseen.

Ensi vuonna aloitetaan Valimontien jatkeen omakotitaloalueen tonttien myynti ja Ruunalan alueen kaavaehdotuskin on jo loppusuoralla.

-Kaupungin palvelut ja kolmannen sektorin palvelut saivat loistavat arvosanat kaupunkiin muuttajilta. Ensi vuoden talousarvio takaa, että palvelut pelaavat edelleen.

Somero on ollut muuttovoittoinen viimeiset kolme vuotta, joten Suikkanen uskoo, että sama tahti jatkuu ensi vuonnakin.

-Toki kaikki riippuu elinkeinoelämän kehityksestä.

Suikkanen toteaa, että kohtuullinen tuloveroprosenttikin antaa edellytykset hyvään elämään.

-Näistä lähtökohdista on hyvä suunnata kohti juhlavuotta 2017, jolloin Someron kunnallishallinto täyttää 150 vuotta ja Suomen itsenäisyys sata vuotta, Suikkanen summaa. FL

Someron ensi vuoden talousluvut
Someron kaupunginjohtajan esityksen mukaan asukasluku nousee 25 uudella asukkaalla 9075 asukkaaseen.Työttömyysluku laskenee 9,5 prosenttiin.Tuloveroprosentti ennallaan 19,5.Verotulojen osuus 27 miljoonaa.Valtionosuudet 25 miljoonaa.Toimintamenojen osuus on 60 miljoonaa euroa.Toimintatuotot 8,4 miljoonaa.Vuosikate 0,9 miljoonaa euroa.Lainaa 20,9 miljoonaa euroa eli 2300 euroa per asukas.Investointien osuus 10,6 miljoonaa euroa.Alijäämää 1,9 miljoonaa euroa.Someron kaupunginhallitus käsittelee talousarviota 14. marraskuuta ja valtuusto sinetöi budjetin joulukuun 7. päivä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti