Lounais-Häme Somero

Somerolla syntyi alkuvuonna vain 16 vauvaa – Valtuutettuja huolettaa puukkojen ja kirveiden kanssa häiriköivä nuoriso

Kutistuva väkimäärä ei helpota Someron taloudenpitoa. Koronan vaikutukset heijastuvat todennäköisesti verotulokertymään ja toimintakuluihin.
Koronapandemian toivotaan lisäävän perheiden maalle muuttoa ja vanhempien etätyömahdollisuuksia. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Somerolla syntyi vain 16 lasta. Kuolleisuus on siihen verrattuna moninkertaista. Arkistokuva avoimesta päiväkodista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koronapandemian toivotaan lisäävän perheiden maalle muuttoa ja vanhempien etätyömahdollisuuksia. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Somerolla syntyi vain 16 lasta. Kuolleisuus on siihen verrattuna moninkertaista. Arkistokuva avoimesta päiväkodista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron kaupunki teki viime vuonna 2,1 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen. Vuosikate oli kuitenkin plussalla 1,1 miljoonaa euroa ja velkamäärä väheni, mikä herätti hienoista huojennusta maanantai-illalla kokoontuneessa valtuustossa.

– Someron taloustilanne on vielä kohtuullisen hyvä, sillä aikaisempien vuosien hyvistä tuloksista on kaupunkimme taseessa puskurina ylijäämää noin 27,5 miljoonaa euroa, kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Pauli Eino totesi.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoi, että osavuosikatsauksen perusteella tämä vuosi näyttää viime vuotta paremmalta.

Tammi–maaliskuun vuosikate oli plussalla 1,2 miljoonaa euroa.

– Jos näin jatkuisi, tilannehan olisi vallan loistava. Varmasti kuitenkin korona alkaa näkyä verotulokertymässä ja toimintakuluissa.

Tapaaminen salaisessa paikassa

Useissa puheenvuoroissa nousi esiin huoli asukasmäärän vähentymisestä. Somerolla on syntynyt tänä vuonna huhtikuun loppuun mennessä 16 lasta. Kuolleita oli vastaavana aikana 49.

– Muistaakseni viime vuonna lapsiperheitä muutti enemmän pois kuin tänne päin. Jos sama trendi jatkuu, siinä on syvemmän analyysin paikka. Tälle kohderyhmällehän Someron pitäisi olla palveluiden puolesta seutukunnan paras, Juha Salo (kesk.) totesi.

Lasten ja nuorten huostaanottoja on pyritty ennaltaehkäisemään Somerolla jo pitkän aikaa. Uusi murhe on nuorison mellastus Kiiruun puistossa ja yleisurheilukentällä.

Riitta Lehtinen (sd.) kertoi kirvein ja puukoin liikkeellä olleen nuorison hajottaneen paikkoja ja pelottaneen pienemmät hötsäilijät pois liikuntapaikoilta. Katariina Kauriinojan (vihr.) mukaan viime aikoina häiriköinti on siirtynyt toisaalle ja kukkapurkkeja on kaadettu esimerkiksi Baddingin kioskilla ja Jukolan nurkilla.

Juha Wiskari (kok.) paljasti saaneensa vandaalien lähipiiriin yhteyden Facebookin kautta. Hän ja Jutta Varjus (kok.) ovat järjestäneet torstaiksi tapaamisen salaiseen paikkaan kera kahvin ja jäätelön.

– Kaikilla ei ole aikuisia, joilla on aikaa kuunnella, eikä paikkaa, minne mennä, Wiskari valotti ongelman taustoja.

Takapakkia päätöksentekokulttuurissa

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Antti Kotti katsoi, että Somerolla on otettu tällä valtuustokaudella takapakkia päätöksentekokulttuurissa.

– Asioita lyödään läpi pienellä enemmistöllä. On aika erikoista, miten esimerkiksi yleisurheilukenttäasiassa rakentamista tuntevan Heikki Lehtisen puheenvuorot sivutettiin.

Hallinto-oikeusvalituksen ja suojeluesityksen vaikutuksesta kenttäremontti jäi ilman valtion rahaa. Hallinto-oikeuteen tehty valitus viivytti myös Tervaskannon palvelutalon myyntiä Mehiläinen Hoivapalvelut oy:lle. Sinä aikana markkinatilanne muuttui ja myynti raukesi.

– Olen itse asiassa todella tyytyväinen, että tämä kumppanuus jäi toteutumatta, Kotti totesi.

Äänestys vesihuoltolaitoksen toiminta-alueista

Huhtikuussa antamassaan ratkaisussa Turun hallinto-oikeus katsoi, että kaupunginvaltuuston vuonna 2018 tekemä päätös vesihuoltolaitoksen toiminta-alueista syntyi virheellisessä järjestyksessä ja oli siksi kumottava.

Asia tuli sisällöllisesti samana uudelleen käsittelyyn maanantaina. Matias Mäkinen (ps.) esitti Harri Känkäsen (ps.) kannattamana, että asia palautettaisiin uudelleen valmisteltavaksi. Äänestyksessä muutosesitys hävisi lukemin 30–2.

Valtuusto myönsi Rankkulan pururadan kunnostukseen ja täysmittaiseen frisbeegolfrataan lisämäärärahaa 35 000 euroa ja kotihoidon asiakaspalveluiden ostoihin 28 000 euroa.

Kaupunki siirtää ateriapalvelut kuntouttavalta työtoiminnalta yksityiselle palveluntuottajalle. Perusturvalautakunnan omalla päätöksellä lisämäärärahaa voidaan käyttää ateriapalvelujen toteutukseen myös muulla tavalla, mikäli esimerkiksi koronatilanne viivästyttää suunnitelman mukaista toteutusta.

Valtuusto merkitsi lisäksi tiedokseen vuotta 2019 koskevan hyvinvointi- ja henkilöstöraportin sekä ilmasto-ohjelman seurantataulukon tältä keväältä. FL

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic