Lounais-Häme Somero

Somerolle halutaan pysyvää teatteriopetusta lapsille – Kahden vuoden projekti tarjoaa ilmaista opetusta

Someron Kulttuuri ry ja Somero-opisto aloittavat kahden vuoden lapsille ja nuorille kohdistetun teatteriprojektin, jonka toivotaan antavan potkua myös tulevaisuuteen.
Uutta teatteriprojektia ottavat ilolla vastaan Someron Kulttuuri ry:n puheenjohtaja Olla-Riitta Aarikka (vas.), teatteri-ilmaisun kurssille osallistuva yhdeksäsluokkalainen Riikka Silander, draamaopettaja Helena Jalo, sirkusopettaja Reetta Kinnari ja Somero-opiston koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä

Jo viime syksynä Somero-opisto järjesti omalla rahallaan lasten ja nuorten teatteri-ilmaisun kurssin, jolla oli 19 lasta ja nuorta esikoululaisista yhdeksäsluokkalaisiin asti.

Kurssin jalanjäljissä Someron Kulttuuri ry ja Somero-opisto käynnistävät yhteistyössä nyt kahden vuoden teatteriprojektin.

Projekti on osa Someron Kulttuurin testamenttivaroin toteuttavaa lastenkulttuurihanketta. Someron Kulttuuri sai 30 000 euron testamenttilahjoituksen, joka jaetaan kolmelle vuodelle.

Projektin ensimmäinen kurssi eli lasten ja nuorten teatteri-ilmaisu alkaa syyskuun puolivälissä. Kurssia vetävät Olla-Riitta Aarikka sekä yläkoulussa ja lukiossa draamaa opettava Helena Jalo. Kuten viime vuoden teatteri-ilmaisun kurssilla, ikähaarukka on eskarilaisesta ylöspäin.

– Eskarilaiset saivat viime vuonnakin aivan uusia piirteitä esiin yhdeksäsluokkalaisista. Ikäero ei haitannut yhtään, Aarikka kertoo.

Marraskuussa starttaa Reetta Kinnarin vetämä sirkuskurssi.

Teatteri-ilmaisun kurssille otetaan parikymmentä, sirkuskurssille 15 lasta ja nuorta. Yksi nuori voi osallistua joko yhdelle kurssille tai molemmille. Molempien kurssien ilmoittautuminen on auki Somero-opiston verkkosivuilla.

Somero-opiston nuorten teatteri-ilmaisu- ja sirkuskurssi ovat lahjoitusvarojen myötä osallistujille ilmaisia.

Syksyn aikana teatteri-ilmaisun kurssilla harjoitellaan teatterin perustaitoja äänenkäytöstä ja liikkumisesta lähtien.

Lyhytkurssina aloitettavalla sirkuskurssilla tutustutaan eri sirkuslajeihin ja harjoitellaan perusliikkeitä. Kurssi on suunnattu ensisijaisesti teatteriprojektiin osallistuville, mutta vapaaksi jääville paikoille otetaan myös muita yli 10-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Kahden vuoden teatteriprojektin on tarkoitus huipentua huhtikuussa 2020 valmistuvaan teatteriesitykseen.

Aarikka työstää näytelmään käsikirjoituksen nuorten tuottamasta materiaalista.

– Kaikki on täysin oppilaslähtöistä, Helena Jalo sanoo.

Someron Kulttuuri ry:n puheenjohtaja Aarikka kertoo, että lasten ja nuorten teatteria on ollut Somerolla vähän siellä ja täällä, mutta pysyvää teatteriopetusta ei ole ollut oikeastaan kuin yläkoulussa ja lukiossa.

Tällä hetkellä Somerolla saa taiteen perusopetusta Somero-opiston kautta kuvataiteessa. Vetäjät toivovat, että kahden vuoden teatteriprojektin myötä saadaan rakennettua myös jotain pysyvää – että Somerolla tarjottaisiin teatteriopetusta nuorille joka vuosi.

– Olisihan se hienoa, että taiteen perusopetusta saisi teatterinkin puolella, mutta kovan työn takana se on, Aarikka sanoo.

– Yksi iso asia projektissa on myös yhteistyö. Somero-opiston ja Someron Kulttuurin lisäksi vuosien mittaa yhteistyötahoja varmasti tulee lisää, Somero-opiston koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic