Lounais-Häme Somero

Somerolta löytyi FIV eli kissojen HIV - "Niillä seuduilla ei ole viisasta ulkoiluttaa kissaa valvomatta"

Kissanomistajia kehotetaan valppauteen.
FIV aiheuttaa aktivoituessaan kissalle immuunipuutostilan, joka voi johtaa kuolemaan. Kuvan kissa ei liity tapaukseen. Kuva: Tapio Tuomela
FIV aiheuttaa aktivoituessaan kissalle immuunipuutostilan, joka voi johtaa kuolemaan. Kuvan kissa ei liity tapaukseen. Kuva: Tapio Tuomela

Suomen löytöeläinten kummit ry on loukuttanut Someron Hingistönkulmalla kodittomia kissoja, joista yhdeltä on löytynyt kissojen HIV:ksi mainittu FIV (Feline immunodeficiency virus).

Virus aiheuttaa immuunipuutostilan kissalla.

– Se löytyi leikkaamattomasta ja kovia kokeneesta kollista, joka on voinut liikkua alueella jo pitkään ja levittää virusta. Virus ei ole löydetyssä kissassa aktiivinen vaan se löytyi eläinlääkärin tekemässä verikokeessa, Suomen löytöeläinten kummit ry:n puheenjohtaja Merja Virola.

Kaikkiaan alueelta on tähän mennessä loukutettu yhdeksän kissaa, joista vain yksi kantoi virusta. Yhdistys jatkaa kissojen loukuttamista Somerolla.

– Suosittelemme, että ainakin kaikki Someron Talvisillantien suunnalla vapaana ulkoilevat kissat sekä sieltä suunnalta hankitut pennut testautetaan. Jos kissalta löytyy FIV-tartunta, on erityisen tärkeää jatkossa estää sen ulkoilu vapaana ulkona.

Kulkukissat liikkuvat laajalla alueella. Virola neuvookin kissanomistajia valppauteen myös muualla.

– Olemme löytäneet FIV-kissan myös Koski TL:stä. Toinen yhdistys löysi sieltä myös toisen tapauksen.

 

FIV on kissojen oma virus, joka on verrattavissa ihmisten HI-virukseen. Se ei tartu ihmiseen.

Virusta vastaan ei ole olemassa rokotetta, mutta hyvällä hoidolla kissa voi elää viruksen kanssa myös pitkän elämän.

Virus tarttuu lähikontaktissa esimerkiksi kissojen tapellessa. Erityisesti sitä levittävät leikkaamattomat kollit, jotka liikkuvat suurella alueella ja ajautuvat tappeluihin.

Oireettomassa vaiheessa kissa voi tartuttaa virusta toisiin kissoihin. Tautiin ei ole rokotetta, ja ennuste on huono. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic