Lounais-Häme Lounais-Häme

Somerolta otettiin kiinni jo toinen "kissojen HIV:tä" kantava katti – Forssan eläinlääkäri: "Tiedossani ei tapauksia"

Forssassa FIV-tapauksia ei ole todettu.
Someron Laitiaistentien alueella vapaana liikkuvat kissat kehotetaan testaamaan FIV-tartunnan varalta. Kuva: Anja Filppula
Someron Laitiaistentien alueella vapaana liikkuvat kissat kehotetaan testaamaan FIV-tartunnan varalta. Kuva: Anja Filppula

Someron Laitiaistentieltä otettiin tällä viikolla kiinni arka naaraskissa, joka todettiin eläinlääkärissä FIV-positiiviseksi. Asiasta tiedotti Suomen löytöeläinten kummit ry.

FIV-tartuntaa (Feline immunodeficiency virus) voi verrata ihmisten HI-virukseen, sillä se aiheuttaa kissalla immuunipuutostilan.

Forssan Lehti kertoi lokakuun alussa edellisestä FIV-positiivisesta kissasta, joka löydettiin Somerolta

Tällä viikolla löydetty kissa on leikkaamaton naaras, joka on saattanut liikkua laajallakin alueella. Alueen vapaana liikkuvat kissat voivatkin olla viruksen kantajia. Suurin riski on leikkauttamattomilla kissoilla ja niiden pennuilla.

Suomen löytöeläinten kummit suosittelee testauttamaan eläinlääkärillä ainakin kaikki Someron Laitiaistentien suunnalla vapaana ulkoilevat kissat sekä sieltä suunnalta hankitut pennut. Jos kissalta löytyy FIV-tartunta, on erityisen tärkeää jatkossa estää sen ulkoilu vapaana.

Forssassa FIV-tapauksia ei ole todettu.

– Ainakaan minun tietooni ei ole tullut. Ainahan niitä tietysti on silti, Forssan kaupungineläinlääkäri Sanna-Mari Artukka kertoo.

Virusta vastaan ei ole olemassa rokotetta, mutta hyvällä hoidolla kissa voi elää viruksen kanssa myös pitkän elämän. Virus ei tartu ihmiseen.

– FIV:tä testataan todella harvoin. Testaaminen on kallista. Oireet ovat myös sellaisia, että sairautta ei osata suoraan epäillä, koska ei ole olemassa yhtä tiettyä asiaa tai oiretta, joka kertoisi FIV:stä, Artukka kertoo. FL

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic