Lounais-Häme

Someron apteekki juhlii: "Ei tässä koskaan olla valmiita"

Somerolla vietettiin historiallista päivää 29. syyskuuta vuonna 1887.

Ernst Wilhelm Silander perusti sinä päivänä Somerolle apteekin, joka toimii edelleen. Asukkaita paikkakunnalla oli tuolloin Tilastokeskuksen mukaan reilu 6000, mutta apteekit olivat Someron kaltaisilla paikkakunnilla vähissä.

Nykyisin Suomessa on apteekkitoimipisteitä yli 800, mutta 1800-luvun lopulla niitä oli tuskin sataa, nekin pääosin rannikkokaupungeissa.

Myös itse toiminta apteekissa oli hyvin erilaista. Lääkkeet valmistettiin käytännössä pelkästään itse kasvi- ja eläinrohdoksista.

-Raaka-aineita tilattiin Saksasta, yleensä kaksi kertaa vuodessa. Esittelijät tulivat kiertämään silloin, vähän niin kuin nykyisin tehtaiden edustajat kiertävät, Someron apteekin apteekkari Marja Mäkipää kertoo.

-Apteekkari saattoi myös kasvattaa omassa puutarhassaan rohtoja. En tiedä, onko näin toimittu Somerolla.

Vielä 1980-luvulla, kun Mäkipää aloitteli uraansa, valmistettiin lääkkeitä vielä apteekeissa, nykyisin ne saapuvat Somerolle valmiina.

Someron apteekki on vuosien saatossa paitsi muuttunut myös muuttanut. Välillä on ollut omakin kiinteistö, Roppila.

-On todella vaikea sanoa, montako kertaa vuosien saatossa Someron apteekki on muuttanut, Mäkipää kertoo.

Someron apteekki on toiminut viimeisen vuoden ajan S-marketin kiinteistössä. Ala muuttuu ja muovautuu koko ajan, mutta Mäkipäällä on olo, että nyt meneillään on vakaampi vaihe.

-Seuraavaksi edessä on jossain vaiheessa tietojärjestelmän muutos. Ei tässä koskaan olla valmiita, Mäkipää, sanoo.

Viimeisimmät suuremmat muutokset ovat liittyneet tekniikkaan. Somerolla tietokoneet otettiin apteekissa käyttöön 1991, lääkerobotti viime vuonna muuton yhteydessä.

-Se oli aikamoinen muutos, mutta alamme on muuttuvasta tekniikasta huolimatta ihmisläheinen. Ihmistä tarvitaan aina neuvomaan ja avustamaan asiakasta.

Kenties suurin muutos Someron apteekin yli vuosisadan kestäneessä historiassa, kuten apteekeissa yleensäkin, on tapahtunut juuri asiakaspalvelussa.

-Asiakasystävällisyys ja lääketieto ovat lisääntyneet hurjasti. Aiemmin saatettiin vain ojentaa lääke tiskin yli, eikä oikein edes saanut kertoa lisätietoa lääkkeistä, Mäkipää kertoo.

-Nykyisin asiakas on kuningas, ja palvelutaso on korkea.

130-vuotisjuhliaan apteekki haluaakin viettää asiakkaidensa kanssa.

Tänään perjantaina apteekissa on tarjolla kakkua ja kahvia kello 10:stä kello 17:ään.

-Haluamme tällä tavalla kiittää asiakkaitamme, eihän meitä olisi ilman heitä, Mäkipää sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic