Lounais-Häme

Someron isännöimä alueellinen maaseutuyksikkö astuu Veli-Matti Puran aikaan

Maaseutuhallinnossa marinoitunut Veli-Matti Pura odottaa maaseutuyksikön päällikköyttä innostuneena. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron kaupunginhallitus valitsi maaseutuyksikön uudeksi päälliköksi, Mari Pentti-Tuomiston seuraajaksi, maaseutuasiamies Veli-Matti Puran Tammelasta. Toistaiseksi voimassa oleva virkasuhde alkaa 1.3. alkaen.

Someron kaupunki hoitaa isäntäkuntana Someron, Forssan ja Tammelan maaseutuhallinnon tehtäviä. Maaseutuyksikössä on tähän asti työskennellyt viisi henkilöä.

Veli-Matti Pura astuu virkaan ns. talon sisältä, sillä hän työskentelee jo Someron kaupungille maaseutuasiamiehenä.

Someron isännöimässä alueellisessa maaseutuyksikössä Pura on työskennellyt koko sen viisivuotisen ajan ja maataloushallinnossa aina vuodesta 1990 lähtien.

– Mielenkiintoinen haaste, työnkuvaan tulee paljon uusia asioita, erityisesti hallintoa.

– Hienoa päästä laajempaan tehtäväkuvaan, kun tulee isompi vastuualue. Tukihallinto käy pelkästään tehtynä yksipuoliseksi ainakin minulle, kun olen ikäni tehnyt kehittämistehtäviä.

Maaseutuyksikön haasteena on toiminta vähällä väellä. Somerolla pienenä apuna on tehtävien eriytyksen takaava yhteistyösopimus Salon kaupungin maaseutuyksikön kanssa, jossa on Someron lailla nyt vain neljä henkeä.

– Henkilöstövahvuus on Someron kaupungin asia. Alustavasti ilmoitin, että neljällä hengellä pärjätään, joskin kriisiherkkä se on. Puhetta oli, että kesäksi toivottavasti saadaan kesätyöntekijä, Pura sanoo.

Maaseutuyksiköllä on Someron toimipisteen lisäksi enää Tammelan toimipiste, mutta sen toiminta on pienellä porukalla rajallista. Maaseutuyksikön Forssan toimipistettä ei ole ollut viime vuoden lopun jälkeen, kun Forssan seudun rakennus- ja ympäristövalvonta siirtyi kaupungintalolle.

– Ei Tammelassa ainakaan kovin monena päivänä voi enää olla, kun kaikki hallintoasiat ja ohjelmistot on hoidettava Somerolla. Tammelan toimistolla päivystys on ollut 1–2 päivänä viikossa, Veli-Matti Pura arvioi.

Maaseutuyksikön päälliköksi tuli yhteensä 10 hakemusta, mutta neljä hakijaa ei täyttänyt viralle asetettuja edellytyksiä kuten soveltuvaa koulutusta ja/tai viiden vuoden kokemusta maaseutuhallinnosta. Haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa, joista yksi veti hakemuksensa pois haastattelun jälkeen. Sopivimmaksi henkilöksi osoittautui Veli-Matti Pura koulutuksensa, kokemuksensa, työmotivaationsa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa osalta.

Maaseutuyksikön päällikkö johtaa maaseutuhallinnon kokonaisuutta, vastaa maataloustukijärjestelmän kuntatason tehtävien asianmukaisesta hoitamisesta ja organisoinnista, osallistuu maaseudun ja maaseutuelinkeinojen kehittämiseen sekä valmistelee Someron kaupungin metsien ja peltojen käyttöön ja hoitoon liittyvät asiat kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Ypäjän, Humppilan ja Jokioisten maaseutupalvelut on viime vuodet järjestänyt Loimaan kaupunki. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic