Lounais-Häme Somero

Someron Jurvalasta maailmankuuluksi muotoilijaksi – Kiiruun tilan kesänäyttely esittelee Kaija Aarikan elämää ja tuotantoa

Näytille tulee Aarikan henkilökohtaisia esineitä, luonnoksia, videoita ja Aarikka-tuotteita.
Näyttely kertoo Kaija Aarikan elämästä henkilökohtaisten esineiden, lehtijuttujen, videoiden ja Aarikka-tuotteiden kautta. Kuvassa Aarikka sommittelee reliefiä.

Someron Kiiruun tilan Kivimakasiinin kesänäyttely keskittyy somerolaissyntyiseen muotoilija Kaija Aarikkaan (1929–2014).

Kaija Aarikan matka Someron Jurvalan kartanosta Aarikka-tuotemerkin äidiksi oli pitkä ja huikea, mutta hän ei missään vaiheessa unohtanut juuriaan. Kotoinen maalaismaisema antoi myös virikkeitä töille.

Aarikan urakehitykseen vaikuttivat suuresti Someron yhteiskoulun opettajat, rehtori Joel Vilkki ja kuvaamataidon opettaja Anna-Liisa Parko.

– Ota puu, se lahjoittaa sinulle kauneutensa. Ota metalli, se etsii käsissäsi muotonsa. Ota kivi, katsele sitä. Ota luonto, se on kaikki sinun, muotoili Kaija Aarikka ajatuksiaan vuonna 1984.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaikki alkoi napeista. Aarikka teki puusta myös koruja ja muita pienesineitä. Kuva: Tapio Tuomela.

Näyttely kantaa nimeä Jurvalasta Linnunradalle – Kaija Aarikan taiteilijaelämää. Linnunrata -hopeakorusarja oli Kaija Aarikan viimeisimpiä töitä.

Näyttelyn rakentamisesta vastaavat Kaija Aarikan tyttäret Pauliina Aarikka ja Sarianna Partanen yhteistyössä Someron Kulttuurin kanssa.

Esille tulee Aarikan henkilökohtaisia esineitä, pukuja, kenkiä ja asusteita, luonnoksia, vanhoja lehtijuttuja ja videoita sekä tietysti Aarikka-tuotteita. Henkilökuvaa tuodaan esille myös tarinoiden kautta.

Näyttely on avoinna 25.6.–15.8.2020.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic