Lounais-Häme Somero

Someron kirjasto sai kehuja Meksikoa myöten – 20-vuotiaassa rakennuksessa paitsi lainataan ja luetaan, myös tapahtuu

20-vuotisjuhliaan viettäneessä Someron kirjastossa kuunnellaan käyttäjiään ja mukautuu ajan muutosten mukana. Juhlapäivä kuvasi hyvin nykyajan kirjastoa, joka tarjoaa myös nähtävää ja koettavaa.
Someron kirjastolla juhlittiin paitsi 20-vuotista taivalta myös lehtisalin kasvaneita aukioloaikoja. Meksikosta Somerolle muuttanut Paola Hernández Castañeda kävi kirjastolla perjantaina rakentamassa palapeliä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron kirjastolla juhlittiin paitsi 20-vuotista taivalta myös lehtisalin kasvaneita aukioloaikoja. Meksikosta Somerolle muuttanut Paola Hernández Castañeda kävi kirjastolla perjantaina rakentamassa palapeliä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Somerolla asuva meksikolainen Paola Hernández Castañeda kertoo olevansa paikallisen kirjaston aktiivinen käyttäjä. Perjantaina hän kävi kirjastossa kokoamassa lehtisalissa suurta palapeliä odotellessaan kolmevuotiasta lastaan musiikkileikkikoulusta.

– En puhu vielä suomea, mutta lapselleni ja suomalaiselle miehelleni kirjastosta on paljon iloa. Täällä on muutama espanjankielinen kirja, mikä on mielestäni upeaa, Castañeda kertoo.

20 vuotta täyttänyttä Someron Kiiruuntien kirjastorakennusta Castañeda kehuu hienoksi. Castañedan mukaan Meksikossa kirjastoja ei ole kuin suuremmissa kaupungeissa, pieniltä paikkakunnilta niitä löytyy harvemmin.

– Minulle tällainen kirjasto on uskomaton. Kirjat ovat usein ainakin Meksikossa kalliita, joten kirjastomahdollisuus on tärkeä palvelu kaikkia kaupungin asukkaita ajatellen.

Videolla tunnelmia 20-vuotisjuhlasta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tapahtumia aiempaa enemmän

Arkkitehti Saara Juolan suunnittelemassa Kiiruuntien kirjastorakennuksessa aloitettiin toiminta Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä 28.2.2000. Kirjastonjohtaja Laura Tyysteri kertoo, että lähes kaikki Someron kirjastossa ensimmäistä kertaa vierailevat luulevat rakennusta uudemmaksi kuin se onkaan.

– Voi sanoa, että kirjasto on kestänyt aikaa hyvin. Kirjastotoiminta on tietysti 20 vuodessa muuttunutkin paljon, ja tilojen muunneltavuutta kaivattaisiin nykyisin hiukan enemmän. Arkemme toimii kuitenkin näissä tiloissa sujuvasti, Tyysteri kertoo.

Tyysteri kertoo, että kirjastotoiminnan ytimessä ovat yhä aineisto ja lainaustoiminta, mutta kirjaston rooli tapahtumien järjestäjänä on vankistunut. Someron kirjasto järjestää muun muassa kirjailijavierastapahtumia ja Neule & novelli -iltoja, joissa nimensä mukaisesti neulotaan ja luetaan novelleja.

– Tapahtumien kautta avaamme myös aineistoamme yhä enemmän, kun joku voi vaikkapa innostua lainaamaan teoksen kirjailijalta, jonka novelleja luetaan. Jos ennen ajateltiin, että tapahtumat olivat oheistoimintaa, niin kyllä ne nykyään ovat osa ydintoimintaamme.

Tapahtumia täynnä oli myös kirjaston 20-vuotisjuhla perjantaina. Puheiden lisäksi juhlassa nähtiin muun muassa Kirkonmäen koulun kuoron musiikkiesitys sekä Kiiruun koulun yhdeksäsluokkalaisten draamaryhmän esittämä Seitsemän sisarta -näytelmä Aleksis Kiven teoksesta modernisoituna.

 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kirjastonjohtaja Laura Tyysteri kertoo, että Someron kirjastossa kuunnellaan asiakkaiden toiveita, ja aukioloaikojen pidentäminen on usein toivelistan ykkönen.

Korvat höröllä kävijöiden suuntaan

Tyysteri kertoo, että kirjasto kuuntelee herkällä korvalla asiakkaiden toiveita. Yksi usein kuultu toive on aukioloaikojen pidentäminen.

Perjantaina kirjastolla juhlittiin myös lehtisalin uusia aukioloaikoja. Jatkossa sali aukeaa asiakkaille maanantaista lauantaihin jo kello 8.

– Tämän vuoden aikana toivon saavamme lainausautomaatin, jolloin voi lainata omatoimisesti aineistoa henkilökunnan ollessa paikalla, vaikkei asiakaspalvelu olisikaan vielä auki.

Vuoden 2021 toiveena on hankkia tarpeisto varsinaiseen omatoimikirjastoon, jonka avulla aineistoa voi lainata myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic