Lounais-Häme Somero

Someron kirjaston yläkerrassa istuu valtavan suuri nalle kuuden pienen lajitoverinsa seurassa – Nallejengin tehtävänä on houkutella lapsia satujen maailmaan

Someron kirjaston yläkerrassa asuu seitsemän nallea, jotka houkuttelevat lapsia satujen maailmaan.
Nallejengi majailee kirjaston yläkerrassa ja pitää lapsille satukerhoa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nallejengi majailee kirjaston yläkerrassa ja pitää lapsille satukerhoa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron kirjaston yläkerrassa istuu keskittynyt lapsijoukko. Kirjastoharjoittelija Kevin Svanström lukee Nallejengin satukerholaisille ääneen Catherine Leblancin kirjaa Kun minusta tuli isoveli.

– Lapset ovat yhtä lailla kirjaston asiakkaita, joten pyrimme vastaamaan myös heidän tarpeisiinsa ja toiveisiinsa. Hyvin he ovat jaksaneet kuunnella satuja alusta loppuun, Svanström kehuu.

Päivän teemana nallejengiläisillä oli sisarukset. Kun Leblancin tarina oli kuunneltu loppuun, ryhdyttiin askartelemaan.

Pieni vaalea tyttö leikkaa pahvista ihmishahmoja.

– Me olemme satakieliä, tyttö ilmoittaa.

Tällä kerralla kuuliaisina kuulijoina oli päiväkotiryhmä Satakielet.

Lue myös: ”Kirjat ja lukeminen on yhä kuin kieli” – Arja Kanerva kannustaa lapsiperheitä kirjan ääreen

3–6-vuotiaiden juttu

Nallejengin satukerho on kokoontunut Someron kirjastossa jo pitkään.

Satukerhon vetovastuu lankesi luonnostaan Eija Kopposelle, joka tuli taloon lasten ja nuorten kirjastonhoitajaksi. Kerhon toiminta oli alkanut jo aiemmin.

– Nallejengi kokoontuu joka toinen keskiviikkoaamu ja se on suunnattu 3–6-vuotiaille. Kerhon ohjelma on myös pyritty muuntelemaan ajan myötä, Kopponen muistelee.

Nykyisin homma toimii siten, että ensin kuunnellaan satu ja sen jälkeen askarrellaan tarinaan liittyviä hahmoja ja asioita.

Satukerhossa vietetään vain kolme varttia kerrallaan.

– Se on sopiva aika näin pienille.

Kuluvan kuun 25. päivänä aiheena on Satuja leikkien ja joulukuun 9. päivänä paneudutaan joulun odotukseen.

Kirjastovirkailija Eija Kopposen uusiin lastenkirjasuosikkeihin lukeutuvat muun muassa Pip Birdin tarinat yrmeästä yksisarvisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirjastovirkailija Eija Kopposen uusiin lastenkirjasuosikkeihin lukeutuvat muun muassa Pip Birdin tarinat yrmeästä yksisarvisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vapaa-ajan kilpaillulla kenntällä

Nykyisin Eija Kopposen vastuualue kirjastossa on lastenkirjallisuustyö.

– Päivällä kirjastossa käy esimerkiksi juuri varhaiskasvatuksen ryhmiä. Perheet tulevat kirjastoon lähinnä iltaisin, Kopponen kertoo.

Kirjastoauto puolestaan on siinäkin mielessä loistava palvelu, että se tavoittaa runsaasti päivähoitolapsia ja koululaisia kulkiessaan eri puolilla Someroa.

Silti kilpailu lasten ja kaikenikäisten ihmisten vapaa-ajasta on kilpailtu laji.

– Onhan se haastavaa saada lapsia ja nuoria kiinnostumaan kirjallisuudesta, kun vetovoimaa on niin monilla muillakin harrastuksilla ja tietenkin nettimaailmalla. Työkenttää riittää jo siinä, että ylipäätään saa tuotua kirjaston toimintaa tietoisuuteen.

Pienten lasten osalta yksi keino on juuri satutuntien järjestäminen, kouluikäisille taas vaikkapa kirjojen esittely.

Myös erilaiset teemapäivät ja vaikkapa kirjailijavierailut saattavat olla asioita, jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria kirjastoon ja sitä myöten lukuharrastuksen pariin.

– Jos lukeminen syystä tai toisesta ei kiinnosta, vika ei nykyään ainakaan ole kirjoissa. Lastenkirjavalikoimassa on huikean kauniita kuva-, satu- ja tietokirjoja, jotka ovat sisällöllisestikin korkeatasoisia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic