Lounais-Häme Somero

Someron liikuntapalvelut lipumassa kaupungille – Yhdistyspohjainen nykymalli on ainutlaatuinen pohjoismaissa

Kaupungin sivistystoimi hoitaisi liikunnan suunnittelun ja ohjauksen, tekninen toimi liikuntapaikat.
Someron uimahalli Loiskeen hoitosopimusta jatketaan Someron Liikunta ry:n kanssa vuoden loppuun. Kaupungin teknisen toimen näkemys on, että se pystyisi jatkossa vastaamaan uimahallin kunnossapidosta. Kuva: Seppo Pessinen
Someron uimahalli Loiskeen hoitosopimusta jatketaan Someron Liikunta ry:n kanssa vuoden loppuun. Kaupungin teknisen toimen näkemys on, että se pystyisi jatkossa vastaamaan uimahallin kunnossapidosta. Kuva: Seppo Pessinen

Somero on siirtämässä liikuntapalvelut kaupungin tuottamiksi palveluiksi ensi vuoden alusta lukien.

Sivistyslautakunta päätti aiemmin tammikuussa esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että liikuntapalveluiden tuottamista ja liikuntapaikkojen hoitoa koskeva sopimus Someron Liikunta ry:n kanssa irtisanotaan kesäkuun loppuun mennessä (FL 24.1.).

Yhdistyksen 11 työntekijää siirtyisivät kaupungille vanhoina työntekijöinä. Siirtymisen jälkeen käynnistettäisiin toiset yt-neuvottelut, jossa organisaatio ja tehtävänkuvat varmistettaisiin.

Lainsäädäntö muuttunut

Someron Liikunta ry:n omistaa 12 jäsenseuraa, ja sen johtokunnassa on kolme kaupungin luottamushenkilöedustajaa.

Liikuntapalvelujen yhdistyspohjainen toteuttamismalli on tiettävästi ainutlaatuinen Pohjoismaissa.

Someron Liikunta ry on tuottanut kaupungille liikuntapalveluja vuodesta 1995 lähtien. Tuon jälkeen lainsäädäntö on muuttunut niin, että nykyisellä mallilla jatkaminen edellyttäisi hankinnan kilpailuttamista.

Haasteena asiantuntijuus

Kaupungin kannalta nykyisessä mallissa haasteena on liikunta-asiantuntijuuden puuttuminen omasta organisaatiosta, ulkopuolisen rahoituksen hakeminen, hanketyö ja poikkihallinnollisen yhteistyön tekeminen esimerkiksi perusturvan kanssa.

– Jos sote-uudistus toteutuu, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jää edelleen kuntaan. Siinä liikuntatoimi on keskeisessä roolissa, ja palvelut on helpompi toteuttaa, kun ne ovat kunnan omaa toimintaa, sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm katsoo.

Miten työt jaetaan?

Kaupungin toimintana liikunnan suunnittelu ja ohjaus siirtyisivät sivistystoimen alaisuuteen, ja esimiehenä toimisi esimerkiksi liikuntasihteeri.

Sivistyslautakunnan pyytämässä lausunnossa tekninen lautakunta toteaa, että urheilukenttien, uimarantojen ja muiden liikuntapaikkojen hoito on toteutettavissa kaupungin teknisen toimen järjestämänä.

Uimahallin hoidosta voisi vastata kaupungin omistama kiinteistöhuoltoyhtiö Talkkari oy.

– Tehtävien tarkemmasta sisällöstä käydään erikseen neuvottelut sitten, kun prosessi etenee, tekninen johtaja Marko Mäkinen sanoo.

Aikanaan päätettäväksi tulee myös uimahallin siivous, josta vastaa nyt Lassila & Tikanoja.

Liikuntastrategia ohjaa

Liikuntapalveluiden järjestämisestä on tehty Somerolla runsaasti selvitystyötä. Sinä aikana on valmistunut myös kaupungin ensimmäinen liikuntastrategia, joka ohjaa liikuntapalveluiden kehittämistä ja tavoitteita.

– Asiakastyytyväisyyskyselyjen perusteella liikuntapalveluiden järjestäminen on ollut Somerolla laadukasta, ja laadusta pyritään pitämään jatkossakin kiinni, Mäkelä-Rönnholm sanoo.

Uudistuksessa pieniä säästöjä on saatavissa lähinnä uimahallin lipunmyynnin ja asiakaspalvelun ulkoistamisesta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic