Lounais-Häme Somero

Someron menokuri iskemässä urheilukentän remonttiin – Koulut ja liikuntapalveluiden järjestäminen agendalla ensi vuonna

Kaupunginhallitus päätyi äänestyksen jälkeen esittämään valtuustolle kevyempää urheilukenttäremonttia.
Someron kaupunki teki ensimmäisen negatiivisen tilinpäätöksen 14 vuoteen vuonna 2018. Viime vuoden tapaan tästä vuodesta on tulossa alijäämäinen. Tulevina vuosina säästöjä aiotaan etsiä muun muassa kouluverkosta. Pitkäjärven koulu on Oinasjärven koulun ohella liipaisimella. Kuva: Seppo Pessinen
Someron kaupunki teki ensimmäisen negatiivisen tilinpäätöksen 14 vuoteen vuonna 2018. Viime vuoden tapaan tästä vuodesta on tulossa alijäämäinen. Tulevina vuosina säästöjä aiotaan etsiä muun muassa kouluverkosta. Pitkäjärven koulu on Oinasjärven koulun ohella liipaisimella. Kuva: Seppo Pessinen

Someron kaupunki ylsi yli vuosikymmenen ajan positiiviseen tulokseen, mutta nyt se on tekemässä tappiollisen tilinpäätöksen toista vuotta peräkkäin.

Syyskuun ennuste osoittaa noin 2,13 miljoonaa euroa alijäämää.

– Lokakuun menokehitys viittaa siihen, että tilinpäätös muodostuu arviotakin huonommaksi, kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo.

Verotulot ovat jäämässä yli miljoona euroa odotettua pienemmiksi, eivätkä hoivapalvelurakennusten kaupat toteudu vielä tänä vuonna sote-uudistuksen lykkääntymisen vuoksi. Taloutta heilauttaa myös sosiaalimenojen raju kasvu.

Ensi vuoden talousarvioesitys osoittaa niin ikään 2,1 miljoonaa euroa alijäämää. Vuosikate on 1,1 miljoonaa euroa.

Suikkanen perää kaikilta toimialoilta entistäkin säästäväisempää otetta, mutta heikennyksiä palvelutasoon ei ole luvassa.

– Erityisiä resurssilisäyksiä talousarvioon ei sisälly, mutta varsinkin digitaalisten palveluiden, kuten terveyskeskuksen ajanvarauksen, kehittäminen tulee näkymään asukkaille, Suikkanen summaa.

Lue myös: Somero nostaa veroprosenttia – Kaksi puoluetta äänesti korotusta vastaan

Liikuntapalveluiden siirto kaupungille toisi synergiaetuja

Isoimmat rakenteelliset muutokset odottavat kouluverkkoa. Sitä päästään käsittelemään ensi vuonna, kun oppimisympäristöselvitys valmistuu.

Suikkanen näkee kaksi pääasiallista vaihtoehtoa: joko kaikki oppilaat olisi järkevää keskittää keskustan kouluihin tai jättää Pitkäjärvelle ja Oinasjärvelle varhaiskasvatus, esiopetus ja luokat 1.–2.

– Oppilasennusteen mukaan tiloja on mahdollista karsia aikaisintaan lukuvuonna 2022–2023, mutta ensi vuonna päätöksiä täytyy saada jo tehtyä, Suikkanen painottaa.

Talousarvion henkilöstömuutoksiin sisältyy neljän koulunkäynnin ohjaajan ja yhden määräaikaisen opettajan vähentäminen syksyllä 2020. Vastaavasti kaupunki aikoo palkata muun muassa hoitajan ja sairaanhoitajan kotihoitoon. Määräaikainen henkilöstösihteeri on jo aloittanut toimessaan.

Helmikuussa valtuusto saa pohdittavakseen, miten liikuntapalvelut järjestetään vuodesta 2021 eteenpäin. Nykyisellään liikuntapalveluista vastaa Someron liikunta ry.

Suikkasesta kunnallistaminen voisi tuoda hyötyjä.

– Synergiaetuja voisi olla saatavissa esimerkiksi liikunta-alueiden hoidossa.

Lue myös: Someron yleisurheilukenttä menossa remonttiin – Käyttökielto alkaisi ensi kesänä ja jatkuisi vuonna 2021

Tiukka äänestys urheilukentästä

Viime vuosiin verrattuna Somero aikoo investoida ensi vuonna maltillisesti 3,1 miljoonalla eurolla. Talonrakennusinvestoinneissa merkittävimmät kohteet ovat hammashoitolan ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen (0,35 milj. e.) ja urheilukentän saneeraus.

Urheilukentän saneeraus tulisi nykyisellä hankesuunnitelmalla maksamaan noin 2,7 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa on ollut myös lukion väistötilana toimineen rakennuksen hyödyntäminen pesu- ja sosiaalitiloina, mikä tiputtaisi hintaa noin miljoonalla eurolla.

Kaupunginhallitus päätyi maanantaina äänestyksen jälkeen esittämään kevyempää remonttia. Riitta Lehtinen (sd.) esitti Pauli Einon (kok.) kannattamana, että urheilukentän kevyempään suunnitteluun varataan ensi vuodelle 50 000 euroa ja toteutukseen 100 000 euroa vuodelle 2021 ja toinen 100 000 euroa vuodelle 2022.

Keskustan Hannu Kesäniemi, Tero Pirttilä, Taru Pöri ja Mikko Virtanen olivat alkuperäisen määrärahavarauksen kannalla. Lehtisen ja Einon lisäksi Ismo Valve (sd.), Pia Maavirta (kok.) ja Jutta Varjus (kok.) kannattivat kevyempää vaihtoehtoa, joka tuli näin kaupunginhallituksen esitykseksi äänin 5–4.

Toinen äänestys kaupunginhallituksessa käytiin perheneuvonnan rahoista. Pauli Eino esitti Pia Maavirran kannattamana, että talousarvioon lisättäisiin 15 000 euroa seurakunnan järjestämää perheneuvontaa varten.

He hävisivät äänin 5–2, sillä keskustan ryhmä sekä Ismo Valve (sd.) olivat pohjaehdotuksen kannalla. Riitta Lehtinen (sd.) ja Jutta Varjus (kok.) olivat esteellisiä, eivätkä osallistuneet pykälän käsittelyyn.

Mäkelän alueelle kunnallistekniikkaa

Muihin merkittäviin tuleviin investointeihin lukeutuu muun muassa Mäkelän alueen kunnallistekniikan suunnittelu ja toteutus, johon esitetään 0,8 miljoonaa euroa vuosille 2020–2021. Hulevesijärjestelmien laajentamiseen ja parantamiseen muun muassa Turuntiellä ollaan varaamassa 1,1 miljoonaa euroa.

Teiden rakentamiseen ja peruskorjaukseen sekä liikenneturvallisuuden parantamiseen on ensi vuoden talousarvioesityksessä jyvitetty 0,3 miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota 9. joulukuuta. FL

Someron talousarvioesitys 2020

Asukasluku vuoden lopussa: 8675 (-65, vrt. 2019).

Tuloveroprosentti nousee 0,5 prosenttiyksiköllä 20,5:een.

Kiinteistöveroprosentit: yleinen 0,93, vakituinen asuinrakennus 0,41, muu asuinrakennus 0,93 ja voimalaitos 3,10.

Verotulot kasvavat 28,65 miljoonaan euroon (+1,5 %). Valtionosuuksia on luvassa 26,9 miljoonaa euroa (+6,8 %).

Toimintatuotot ovat 8,8 miljoonaa euroa (-2,4 %) ja toimintakulut 63 miljoonaa euroa (+2,3 %)

Vuosikate on 1,1 miljoonaa euroa, ja suunnitelman mukaiset poistot 3,1 miljoonaa euroa.

Investoinnit 3,1 milj. euroa.

Lainaa 2500e/asukas (+220 e).

Tilikauden alijäämä 2,1 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic