Lounais-Häme

Someron myllyt ja sahat uudessa tietokirjassa

Myllyt ja sahat täydennettynä talojen omistajahistorialla muodostavat aihepiirin Somerniemellä toimivan Amanita-kustantamon uudessa tietokirjassa. Somerniemi-Seuran julkaisuihin kuuluvan niteen ovat tehneet Manu Kärki ja Torsti Linnanmäki.

Paikallisen suurteoksen määritelmät täyttävän kirjan juuret yltävät neljännesvuosisadan taakse. Manu Kärki toteaa Somerniemi-Seuran johtokunnassa päätetyn syksyllä 1993 kotiseuturetken järjestämisestä seuraavana kesänä.

Samalla syntyi ajatus myllykoskien valitsemisesta kiertoajelun kohteiksi.

-Kyseisiä koskia löytyi lähes joka kylästä. Näin ollen täyden linja-autollisen väkeä kerännyt retki päästiin kesällä 1994 tekemään yhden teeman merkeissä, Manu Kärki muistelee.

 

Hän valmistautui kiertoajeluun kirjoittamalla retkiaiheeseen liittyen nelisenkymmentä A4-kokoista konekirjoitusarkkia käsittäneen opaspaketin, jota kopioitiin kahteen otteeseen yhteensä parinsadan kappaleen niput.

2000-luvulle tultaessa loppuun myydyt monistevihot antoivat hyvän ponnistuspohjan, kun Somerniemi-Seuran puheenjohtaja Kai Linnilä ehdotti yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin siitä uuden painoksen ottamista.

-Ehdotus sai seuran johtokunnassa niin myönteisen vastaanoton, että monisteesta päätettiin tehdä kirja, jolloin mukaan saataisiin myös valokuvia, Manu Kärki kertoo.

Alkuperäinen monisteaineisto riitti kattamaan uudessa kirjassa noin neljäsosan.

 

Kesällä 2017 menehtyneen Kai Linnilän muistolle omistetun teoksen toimitustyön aikana monisteen tietoja on tarkastettu ja uuttakin tietoa löytynyt. Monisteen tärkeyttä korostaa Manu Kärjen mukaan siihen haastateltujen henkilöiden poistuminen käytettävien tietolähteiden joukosta.

Somerniemen lisäksi uuteen teokseen tulivat mukaan myös Someron sekä naapuripitäjien myllyt ja sahat. Tekstin ohella Myllyt, sahat ja talot -kirja sisältää lukuisista eri lähteistä koottuja arkistovalokuvia. Lisäksi Manu Kärki on kuvannut kirjaa varten uutta materiaalia.

Tärkeää havainnollista ulottuvuutta sivuille tuo laaja kartta-aineisto. Kirjan on taittanut varsinkin kartoille oikeutta tekevän kookkaalle formaatille Amanitan Sari Savikko.

 

Manu Kärjen haastattelulähteisiin uudessa kirjassa kuuluvat muun muassa Voitto Ollonqvist, Leeni Tiirakari sekä Matti ja Teuvo Kotikoski. Kiitoksensa kirjan synnystä Manu Kärki omistaa myös Torsti Linnanmäelle, joka huolehti sisällöstä noin kolmasosan muodostavasta talot-osiossa.

-Kai Linnilä pyysi vuoden 2017 kevättalvella mukaan hankkeeseen, kun tiesi minun tutkineen paikallisia sukuja. Eihän siitä toivomuksesta voinut kieltäytyä, Linnanmäki toteaa.

Käytännössä hän määrittelee keskittyneensä kokoamaan Somerniemen kantatilojen omistaja- ja haltijaluettelot.

-Timo Erikäinen on vuosituhannen vaihteessa laatinut varsin kattavasti muun muassa käyttämäni Somerniemen talonhaltijoiden luettelot ja luovuttanut ne tuolloin käyttööni. Tätä taustaa vasten uskalsin lupautua hankkeeseen.

 

Kylien ja talojen kuvauksissa Torsti Linnanmäki on käyttänyt Esko Aaltosen Somerniemen historia-teosta vuodelta 1945, Kaarin Lehtosen teosta Someron ja Somerniemen kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta vuodelta 1990 sekä Timo Alasen teosta Someron ja Tammelan vanhin asutusnimistö vuodelta 2004.

Somerniemeläisistä vanhemmista Nurmijärvellä syntynyt ja myöhemmin pääkaupunkiseudulla vaikuttanut Torsti Linnanmäki kuuluu Somerniemen vapaa-ajanasukkaisiin. Vuonna 2017 hänet valittiin Somerniemen kesätorin torineuvokseksi.

Torsti Linnanmäki toteaa omaavansa sukuyhteyksiä useampiin Somerniemen taloihin.

-Uskon, että tästä kirjasta on hyötyä sukututkijoillekin, varsinkin kun Somerniemen kirkonkirjat tuhoutuivat useamman kymmenvuotisjakson ajalta tulipalossa vuonna 1898.

 

Manu Kärjen ja Torsti Linnanmäen Myllyt, sahat ja talot -kirja on Somerniemi-Seuran julkaisu numero kymmenen. Niistä kaikki ovat syntyneet Amanita oy:n kustantamana.

Somerniemi-Seuran ja Amanitan välinen yhteistyö alkoi 30 vuotta sitten Keltiäisten koulun 100-vuotishistoriikin julkaisemisesta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic