Lounais-Häme

Someron päättäjät tiukan paikan edessä: remontoidaanko palvelutaloa miljoonalla vai myydäänkö yksityiselle

Somerolla pohditaan parhaillaan ankarasti kaupungin oman tehostetun palveluasumisen yksikön Tervaskannon tulevaisuutta. Terveyskeskuksen yhteydessä sijaitsevan 47-paikkaisen palvelutalon jatkoon vaikuttavat muun muassa kiinteistön korjaustarpeet sekä tuleva sote- ja maakuntauudistus.

Tervaskannon alakerta on ollut käyttökiellossa jo pidempään ja kiinteistö tarvitsee isoa remonttia. Vastikään kävi ilmi, että remontin loppusumma voi nousta jopa yli miljoonaan euroon. Aiemmin puhuttiin noin 400 000 eurosta.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen pitää tämänhetkisten tietojen valossa parhaana ratkaisuna Tervaskannon myymistä yksityiselle palveluntuottajalle.

-Tätä vaihtoehtoa varmasti harkittaisiin, vaikka sote- tai maakuntauudistusta ei olisi tulossakaan. Tulevien uudistusten vuoksi yksityiset toimijat ovat kuitenkin kiinnostuneita hankkimaan tällaisia kiinteistöjä kunnilta. Nyt on siis otollinen aika ratkaisuille.

Suikkasen mukaan yksityiset hoivayritykset ovat lähestyneet kaupunkia ja ilmaisseet kiinnostuksensa sote-kiinteistöjen ostamiseen. Kiinnostusta on myös Tervaskantoa laajempiin kokonaisuuksiin, mutta Suikkasen mukaan nyt ollaan linjaamassa jatkoa ainoastaan Tervaskannon kannalta.

Suikkanen arvioi, että Tervaskannon myynnin seurauksena Somerolle rakennettaisiin todennäköisesti uusi, nykyaikainen yksikkö sellaisen toimijan omistukseen, jolla olisi pitkäaikainen intressi ylläpitää palvelua ja työpaikkoja Somerolla.

Tiistai-iltana Tervaskannon henkilökunnalle ja asukkaiden omaisille järjestettiin infotilaisuus. Suikkasen mukaan ihmiset tuntuivat ymmärtävän kaupungin hankalan tilanteen kiinteistön korjaustarpeiden suhteen.

Kaupunginhallituksen on tarkoitus käsitellä asiaa ensi maanantain kokouksessaan. Valtuuston periaatepäätöstä odotetaan marraskuun 6. päivän kokouksessa.

Tällä viikolla tekninen lautakunta ja perusturvalautakunta antoivat omat vastineensa.

Perusturvalautakunta toteaa, että kiinteistön myynnin yhteydessä Tervaskannon henkilökunta todennäköisesti siirtyisi yksityiselle toimijalle liikkeen luovutusperiaatteen mukaisesti. Työntekijöitä Tervaskannossa on tällä hetkellä 29.

Tukipalveluiden, kuten siivouksen ja ruokahuollon osalta muutos merkitsisi uudelleen organisoitumista, koska kaupunki ei olisi enää palveluntarjoaja.

Asukkaille muutoksen todetaan olevan minimaalinen siinä tapauksessa, että kilpailutuksessa palvelutaso määriteltäisiin vastaamaan nykyistä tasoa ja palvelusetelin taso tarkistetaan vastaamaan nykyistä asiakasmaksua.

Tekninen lautakunta toteaa, että mikäli rakennusta korjattaisiin halvemman vaihtoehdon mukaan, on olemassa suuri riski, ettei sisäilmaongelmista päästä kokonaan eroon.

Kiinteistön mahdollinen myynti säästäisi lautakunnan arvion mukaan ylläpitokustannuksista reilut 200 000 euroa vuodessa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic