Lounais-Häme

Someron perusturva keskittyy Lamminniemeen

Someron perusturva,- sosiaali- ja kotihoitotoimistojen väki on parin kuukauden ajan kotiutunut Lamminniemen hyvinvointikeskuksen tiloihin.

Muutto tuli kreivin aikaan, sillä sosiaali- ja kotihoitotoimistojen vanhoissa osoitteissa kärsittiin pahoista sisäilmaongelmista. Terveyshaitat olivat niin vakavia, että työntekijät olisivat entisissä tiloissa olleet työkyvyttömiä.

Työntekijät ovat perusturvajohtaja Taru Nordlundin mukaan antaneet uusista tiloista pääasiassa vain positiivista palautetta.

-Neliöitähän täällä riittää, mutta tiloja pitää vielä muuttaa työhuoneiksi, Nordlund sanoo.

Kun ottaa huomioon Someron suunnitelmat Lamminniemen tyhjillään olevan hotellisiiven varalle, on tänä kesänä kaupungin omistukseen siirtyneen hyvinvointikeskuksen tiloihin muodostumassa somerolainen perusturvapalvelujen keskittymä.

Kaupunki nimittäin kaavailee Lamminniemeen myös uudenmallista kevyen palveluasumisen yksikköä vanhustenhuoltoon. Lamminniemen hotellisiipi, jossa on 13 huonetta, sopisi tähän tarkoitukseen hyvin.

Kevyen palveluasumisen yksikössä on kyse kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen väliin sijoittuvasta palvelumuodosta.

-Palvelu on jo herättänyt kiinnostusta, Nordlund sanoo.

-Emme rajaa palvelumuotoa tiukasti kotihoidon asiakkaille tarkoitetuksi, mutta koska lähtökohtana kevyeen palveluasumiseen on palvelutarpeen kasvu, käytännössä palvelun piiriin tullaan usein kotihoidon asiakkuudesta.

Lamminniemen hyvinvointikeskuksen toiminta säilyy muuten ennallaan, ja niitä tuotettaneen jatkossakin osakeyhtiöpohjalta.

Somerolla suunnitellaan muitakin muutoksia palvelutalojen seinien sisälle. Tervaskannon alakerta aiotaan ensi vuoden aikana muuttaa kuntouttavan päivätoiminnan tiloiksi. Asukkaat siirtyisivät Lamminniemen hyvinvointikeskuksen viereiseen Katajakotiin, jonka 60 paikasta 15 varattaisiin kaupungin omaan toimintaan.

Perusturvan toimialalla työstetään parhaillaan kovaa vauhtia ensi vuoden talousarviota. Budjettiesitys on asettumassa 30,9 miljoonaan euroon, ylittäen 1,4 miljoonalla kaupunginhallituksen antaman raamin,

Nordlund toteaa, että vanhustenhuollon palvelut ja niiden tarpeen kasvu ovat yksi suuri kokonaisuus, joiden vuoksi raamissa on vaikea pitäytyä. Toinen kokonaisuus on lastensuojelun kustannukset, joiden osalta sijaishuollon tämän vuoden aikana nousseet kustannukset ennakoidaan samansuuruisiksi myös ensi vuonna.

Perusturvalautakunta käsitteli asiaa jo keskiviikon kokouksessaan, mutta jätti koko paketin vielä pöydälle. Talousarviota käsitellään ylimääräisessä kokouksessa 7. syyskuuta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti