Lounais-Häme

Someron Säästöpankin liikevoitto puolittui – "Leipä on ennallaan, vain makkaran paksuus jäi ohuemmaksi"

Muut liiketoiminnalliset tavoitteet pankin sijoitustoimintaa lukuun ottamatta täyttyivät.
Someron Säästöpankin tulos tipahti hankalan sijoitusvuoden takia. Kuva: Seppo Pessinen

Viime vuosi oli sijoitusmarkkinoilla hankala sekä pankeille että asiakkaille. Tämä näkyy myös Someron Säästöpankin sijoitustoiminnassa.

– Olemme tottuneet siihen, että sijoitussalkku tuottaa joka vuosi useamman miljoonan hyvää pankillemme ja sitä kautta verotuloja alueellemme. Nyt ei niin käynyt, mutta onneksi olemme katsoneet eteenpäin pitkäjänteisesti, emmekä ole jättäneet ansaintaamme pelkästään sijoitussalkun varaan, toimitusjohtaja Juhani Huupponen kommentoi tiedotteessa.

Someron Säästöpankki teki voittoa viime vuonna 2,5 miljoonaa euroa, kun vuonna 2017 liikevoitto oli 5,2 miljoonaa euroa.

Huupposen mukaan suurempaa syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä tulos on Säästöpankille riittävän vahva vakavaraisuuden ylläpitämiseen, kun kenellekään ei jaeta osinkoja.

– Leipä on ennallaan, vain makkaran paksuus leivän päällä jäi ohuemmaksi, Huupponen toteaa.

Säästöpankki tiedottaa muiden liiketoiminnallisten tavoitteiden toteutuneen viime vuonna täydellisesti pankin omaa sijoitustoimintaa lukuun ottamatta. Säästöpankkiryhmän kehityskulut kasvoivat, mutta peruspankkiliiketoiminnan tulos on Säästöpankin mukaan vanhaa tuttua hyvää tasoa.

– Tulos kestää markkinoiden heilahtelut matalassa korkoympäristössä. Korkotason nousu antaa edelleen odottaa itseään, todennäköisesti vielä muutaman vuoden ajan, Huupponen miettii.

Viime vuosi oli eri säästämiskohteiden kehittymisen osalta poikkeuksellinen 2000-luvulla, sillä talletukset kasvoivat ennätysmäiset 23 miljoonaa euroa. Sijoituksia siirrettiin turvaan pankkitilille. Sijoitusten arvonalennusten ja lukuisten rahastojen lunastusten johdosta rahastojen kokonaismäärä pieneni, vaikka Someron Säästöpankin asiakkaat merkitsivät uusia rahastoja 20 miljoonan euron edestä.

Lainoja myönnettiin viime vuoden aikana 124 miljoonaa euroa, joista hieman vajaa puolet oli asuntoluottoja. Vajaa puolet lainanannosta menee tasaosuuksin maatalousyrittäjille ja yrityksille. Yritysten luotot ovat kasvaneet eniten, mikä johtuu rakentamisen vilkkaudesta.

Neljännes Someron Säästöpankin asiakkaista asuu konttoripaikkakuntien ulkopuolella, pääosin pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Pankki elääkin vahvasti mukana asuntorahoituksessa koko eteläisen Suomen alueella.

Someron Säästöpankki työllistää 48 ihmistä. Jos mukaan lasketaan valtakunnallisia palveluja Säästöpankkiryhmälle Somerolla tuottava Säästöpankkipalvelut oy, työllistää Säästöpankki toimialueellaan yhteensä noin 80 ihmistä.

Pankin uutena toimitusjohtajana aloittaa 1. toukokuuta nykyinen hallintojohtaja Petri Siviranta. Toimitusjohtajan varahenkilönä aloittaa pankinjohtaja Joni Rintamaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic