Lounais-Häme Forssa Somero

Someron Säästöpankki ui vastavirtaan

Perinteiset pankkitalletukset lisääntyivät alkuvuonna. Investoinnit ja tulevaisuuteen panostaminen poikkeavat muiden pankkien toiminnasta.
Toimitusjohtaja Juhani Huupponen on tyytyväinen Someron Säästöpankin alkuvuoteen. Huolenaiheitakin toki riittää, muun muassa viljelijöiden tilanne on tukala.

Someron Säästöpankki polskuttelee pankkimaailmassa vastavirtaan.

Uskomme asiakkaiden haluun asioida konttoreissamme henkilökohtaisesti palveltavina, sanoo toimitusjohtaja Juhani Huupponen.

 

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla pankin asiakasvarat kasvoivat 12 miljoonalla eurolla. Kaikkiaan pankilla on hoidossaan 527 miljoonaa euroa asiakkaiden varoja.

Pankin kaikissa konttoreissa kehitys oli alkuvuonna positiivista. Perinteiset pankkitalletukset kasvoivat samaa tahtia rahasto- ja vakuutussijoitusten kanssa, mikä on aikaisempiin vuosiin verrattuna poikkeuksellista.

– Heiluvien kurssien maailmassa pienituottoinen talletus tuo turvaa, kun pääoman säilyminen on varmaa, Huupponen sano.

Luotot kasvoivat alkuvuodesta enemmän kuin moneen vuoteen samanpituisena aikana. Myönsimme vuosipuoliskon aikana luottoa 125 miljoonaa, kasvua oli 38 miljoonaa edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Selvästi suurin kasvu oli yritystoiminnan rahoittamisessa, 66 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

– Pääosa lainoituksesta kohdistuu investointeihin, joten yritysten usko tulevaisuuteen on palannut, huomauttaa Huupponen.

Uusia asuntoluottoja nostettiin Säästöpankista puolessa vuodessa 32 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen on yhdeksän miljoonaa eli 37 prosenttia. Suurin kasvu oli Someron konttorissa, jonka selittävänä tekijänä on suuri pääkaupunkiseudulla asuvien asiakkaiden määrä.

Kuluva kesä on ollut vilkasta asuntokaupan aikaa, perinteistä hiljaista heinäkuuta ei enää nykyisin ole. Päinvastoin, heinäkuu oli Someron Säästöpankin osalta vilkkain kuukausi aikoihin, niin lainan myöntämisen, kuin uusien asiakkaiden osalta.

Maatalouden kolmas huono kesä näkyy myös pankissa.

– Someron Säästöpankissa on asiantuntijoina useita henkilöitä, joilla on pitkä pankkiura, maatalousalan koulutus sekä oma maatila. Tällaisessa markkinatilanteessa osaaminen korostuu, mikä selittää naapurikunnista pankin asiakkaiksi siirtyneiden uusien viljelijäasiakkaiden määrää, Huupponen sanoo.

Someron Säästöpankin tulos puolittui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

– Tälläkin vauhdilla pääsemme tänäkin vuonna kelvolliseen, tulevaisuuden varmistavaan, tulokseen. Syitä laskuun on kaksi, sijoitustuottojen väheneminen ja investoinnit tulevaisuuteen.

– Kuluvana vuonna pankki on tietoisesti uuden sääntelyn voimaantulon myötä vähentänyt sijoitustoiminnan riskinottoa, mikä johti sijoitustoiminnan tuottojen alenemiseen. Säästöpankkiryhmä on merkittävästi satsannut palvelujensa kehittämiseen, jonka myötä kulumme ovat nousseet, Huupponen toteaa.

Asiakkaiden kokonaismäärä ei ole kasvanut, mutta aktiivisten ja palveluja käyttävien asiakkaiden määrä jatkaa kasvuaan. Selvimpiä kasvualueita ovat Forssa ja Salo. Pankilla on 27 000 asiakasta.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic