Lounais-Häme

Someron Suomi 100 -kavalkadi on yhdessä tekemisen juhlaa

Kun Someron Suomi 100 -juhlakavalkadin ensi-ilta lokakuussa koittaa, Someron Monitoimitalo muuttuu hetkeksi suomalaisen historian näyttämöksi, ja luvassa on musiikkia, dramaattisia käänteitä ja noin sata somerolaista.

Juhlakavalkadi on Someron Kulttuuri ry:n järjestämä, Kaija Parkon käsikirjoittama ja ohjaama yhteistyöprojekti, joka tuo lavalle paikalliset kyvyt. Esitys onkin somerolaisen osaamisen ja yhteishengen taidonnäyte. Mukana on tekijöitä pikkulapsista ikäihmisiin, kaikki vapaaehtoisia.

-Tällä hetkellä eniten jännittää, kestääkö lava, Parko sanoo.

Ohjelmaa harjoitellaan parhaillaan tiiviisti ja loppuviilauksia tehdään.

-Viimeisin rekrytointi on 1920-luvun miesvoimistelijat, jotka saimme juuri varmistettua. Parko kertoo.

 

Juhlakavalkadi on Someron Kulttuurin ja koko Someron juhlavuoden päätapahtuma. Se kertoo Suomen tarinan aina tsaarin ajasta nykypäivään, vuosikymmen kerrallaan.

Luvassa on paikallisia kykyjä, hienoja hetkiä, vanhoja asuja ja paljon musiikkia. Kokonaisuuden nivoo yhteen juontajana toimiva Suomi-neito, jota esittää Miia Raivikko.

-Tämä on kuvitettua historiaa. Musiikki on siinä olennaisessa osassa, sillä historiaa ei voi kuvitella ilman tiettyä musiikkia, Parko kertoo.

Esityksen musiikista vastaavat Viihde, Pekka Leppälä ja Mika Raittilan yhtye sekä lapsi- ja aikuiskuorot.

Se, että pienellä paikalla tehdään yhdessä näin monen toimijan esitys, ei ole ihan tavallista.

-Tämä on kyllä poikkeuksellinen projekti. Kaikki on lähtenyt hyvin yhteisöllisesti liikkeelle ja tekeminen on ollut vuoropuhelua. Viime viikolla oli isot harjoitukset, ja tosi hyvältä näytti, Someron Kulttuurin kulttuurituottaja Mirka Alhonen kertoo.

Ensimmäisen kerran idea kavalkadista nousi esiin Someron Kulttuuri ry:ssä kesällä 2016. Sittemmin esityksen tekeminen on tuonut eri tahot yhteen ja sisältö on elänyt matkan varrella.

-Käsikirjoituksestakin on kahdestoista versio meneillään, Parko sanoo.

 

Koulumaailmaan vastaavanlaisia esityksiä tehnyt Parko oli haaveillut tämänlaisesta projektista jo pitkään.

-Olen aina halunnut tehdä jotain tällaista. Olen tehnyt oppilaiden kanssa paljon vastaavia, ja mietin aina, että mitä jos tehtäisiin aikuisten kanssakin jotain, hän sanoo.

Myös Someron Kulttuurissa tämänlainen projekti oli uutta.

-Kun kyseessä on näin ainutlaatuinen projekti, täytyi miettiä, miten lähdetään etenemään, budjetointi on haasteellista kun projekti toteutetaan yhteisöllisesti, Alhonen kertoo.

Esitykset nähdään Someron Monitoimitalolla lauantaina 7.10. ja sunnuntaina 8.10.. Lauantain esitykseen valtiovallan tervehdyksen tuo Sanni Grahn-Laasonen. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic