Lounais-Häme Somero

Someron taloudessa rohkaiseva alkuvuosi – Valtuustossa eniten keskustelua herättivät luomumustikat

Riitta Lehtisestä (sd.) kaupungin metsien luomusertifiointia kannattaisi vielä harkita.
Uusi talousjohtaja Marita Forsberg esitteli Someron valtuutetuille ensimmäisen vuosipuoliskon talouden tunnuslukuja ja lyhyesti myös itsensä. – Täällä on ihanaa porukkaa töissä, Forsberg vakuutti viihtyvänsä. Kuva: Kiti Salonen
Uusi talousjohtaja Marita Forsberg esitteli Someron valtuutetuille ensimmäisen vuosipuoliskon talouden tunnuslukuja ja lyhyesti myös itsensä. – Täällä on ihanaa porukkaa töissä, Forsberg vakuutti viihtyvänsä. Kuva: Kiti Salonen

Someron kaupungin alkuvuosi on sujunut taloudellisesti viime vuotta paremmin. Heinäkuun lopussa vuosikate oli lähes 2 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos reilut 120 000 euroa.

– Valtionosuudet ovat kasvaneet yli miljoonan viime vuoteen verrattuna, uusi talouspäällikkö Marita Forsberg taustoitti.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla toimintatuottoja kertyi 45 prosenttia ja toimintakuluja 49 prosenttia budjetoidusta. Verotuloja on koossa puolet.

Valtuutettu Heikki Lehtinen (vas.) kysyi, onko tulorekisterisähläys jo ohi Someron osalta. Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen vastasi olevan edelleen mysteeri, onko viivettä vieläkään kokonaan paikattu.

Alkuvuoden positiivisena piirteenä Suikkanen nosti esiin muuttoliikkeen, joka on ollut yhtä vilkasta sekä Somerolle että sieltä pois päin.

– Muuttoliike on kaupungille mahdollisuus, jos pystymme aiempaa paremmin pitämään asukkaat.

Väkiluku on Somerolla laskussa, sillä alkuvuonna kuolleita oli 73 ja syntyneitä 24.

Oppimisympäristöselvitys ei valmistu

Talouden puolivuotiskatsauksen lisäksi valtuusto merkitsi tiedokseen toiminnallisten tavoitteiden toteutumisen alkuvuoden osalta.

Riitta Lehtistä (sd.) kiinnosti, onko oppimisympäristöselvitys toteutumassa. Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm kertoi, ettei se valmistu kokonaisuudessaan tämän vuoden aikana.

– Korona sotki aikataulut. Viimeisen puolen vuoden aikana fokus on mennyt muualle.

Lehtinen nosti lisäksi esiin kaupungin metsien luomusertifioinnin, jota kaupunki ei ole tällä tietoa toteuttamassa siitä aiheutuvien kustannusten vuoksi.

– Tätä kannattaisi uudelleen pohtia. Jos kaupunki ei itse hyödynnä potentiaalia, joku muu voisi lähteä jalostamaan marjoja tai sieniä.

Mikko Virtanen (kesk.) totesi voivan olla ongelmallista, miten luomumustikka eroaa viereisen metsän mustikasta.

– Gps-laite pitää olla marjakorissa matkassa, Jani Kurvinen (kesk.) sutkautti.

Lisämäärärahaa maaseutupalveluille

Valtuusto myönsi lisämäärärahaa 15 500 euroa seudullisiin maaseutupalveluihin ja 4 500 euroa omiin maaseutupalveluihin.

Tammelan ja Forssan viime vuoden ennakkolaskut olivat lopullista laskutusta suuremmat, eikä tämän vuoden talousarviossa ole varauduttu näin suuriin palautuksiin.

Lisäksi maaseutuyksikön kuluissa ei ollut huomioitu MTK Varsinais-Suomelle maksettavaa osuutta Menestyvä maatilayritys 2 -hankkeesta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic