Lounais-Häme Somero

Someron urheilukenttä peruskorjataan isosti – Valtuustossa tiukka äänestys

Tiukka vääntö Someron urheilukentän peruskorjaamisesta jatkui vielä valtuustossakin.
Someron urheilukentän peruskorjaus alkaa kaupunginvaltuuston päätöksellä ensi vuonna. Peruskorjauksessa urheilukenttää kunnostetaan ja suurennetaan sekä kentälle rakennetaan uusi katsomo. Puku-, pesu- ja huoltotilat sijoitetaan lukion entisiin väistötiloihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron urheilukentän peruskorjaus alkaa kaupunginvaltuuston päätöksellä ensi vuonna. Peruskorjauksessa urheilukenttää kunnostetaan ja suurennetaan sekä kentälle rakennetaan uusi katsomo. Puku-, pesu- ja huoltotilat sijoitetaan lukion entisiin väistötiloihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron yleisurheilukenttä peruskorjataan sittenkin 1,67 miljoonalla eurolla.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa muutosesityksen takana oli Juha Salo (kesk.), joka esitti Tero Pirttilän (kesk.) kannattamana, että kenttä remontoidaan 1,025 miljoonalla eurolla, huoltorakennukseksi muutettava lukion väistötila 249 000 eurolla ja katsomo uusitaan 394 000 eurolla sillä ehdolla, että investointiin saadaan valtion avustusta.

Keskustan valtuutettujen lisäksi muutosesityksen taakse asettuivat äänestyksessä Kati Fonsell-Laurila (kok.), Tarja Iivonen (kd.) ja Harri Känkänen (ps.).

Kaupunginhallituksen pohjaesitys urheilukentän peruskorjaamisesta 250 000 eurolla hävisi äänin 16–19.

”Ketä varten kenttä korjataan?”

Vajaa kahden miljoonan euron investointi mahdollistaa muun muassa juoksuratojen määrän lisäämisen kuudesta kahdeksaan ja nykyistä isomman nurmikentän.

Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Jutta Varjus (kok.) kyseenalaisti, ketä varten kenttä korjataan.

– Tarvitsevatko somerolaiset isomman kentän? Onko yhtään treeniä jäänyt väliin kentän huonon kunnon vuoksi? Veikkaan, että ei.

Katariina Kauriinoja (vihr.) totesi, että kentän pitäisi olla avoimemmin muidenkin kuin urheiluseurojen käytettävissä.

Salo säesti, että yleisurheilukenttää voitaisiin hyödyntää nykyistä laajemmin, sillä esteetön, turvallinen ja avara yleisurheilukenttä on erinomainen liikuntapaikka esimerkiksi senioreille.

Hän sanoi uskovansa, että jos kentälle ei tehdä kunnon remonttia nyt, se tulee joka tapauksessa eteen 10–15 vuoden kuluttua.

Yleisurheilukentälle tarkastuskäynnin tehnyt Heikki Lehtinen (vas.) kritisoi, ettei katsomo ole mätä, vaikka niin on annettu ymmärtää.

– Rakenne on sama kuin peltikatossa. Katsomo on seissyt paikallaan 50 vuotta ja voi seistä vielä toisetkin 50 vuotta. Ei sitä kannata purkaa.

Tekninen johtaja Marko Mäkinen vastasi, että hän ei ainakaan ole puhunut mädästä katsomosta, mutta märkä katsomo on ollut.

– Kun kävimme katsomassa katsomoa, istuinosien kantavat rakenteet olivat märkänä, koska aluskate puuttuu.

Juhani Kaivo (sd.) epäili, että vaikka puhutaan 1,67 miljoonasta, voi remontti paisua helposti yli 2 miljoonan.

– Kentän hoitoon tarvitaan myös laitteita ja henkilökuntaa.

Perussuomalaiset: taloussuunnitelma takaisin valmisteluun

Talousarviossa urheilukentän peruskorjaukseen varataan ensi vuodelle 420  000 euroa ja loput vuodelle 2021, jolloin korjaustyön on tarkoitus valmistua.

Perussuomalaisten valtuutettu Matias Mäkinen esitti puoluetoveri Harri Känkäsen kannattamana, että kaupungin vuosien 2021 ja 2022 taloussuunnitelma palautettaisiin uudelleen valmisteluun.

Äänestyksessä muutosesitys hävisi pohjaesitykselle luvuin 32–2. Riitta Lehtinen (sd.) äänesti tyhjää.

Talouden tasapainottamiseksi tulevina vuosina Antti Kotti hahmotteli sosiaalidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa eräänlaista puolueiden välistä valtuustosopimusta, mikä sai hyväksyntää.

– Muodostaisimme yhdessä tilannekuvan, mitkä ovat haasteita ja mitä pitää tehdä. Tähtäin voisi olla vaikka vuodessa 2025.

Koirapuistoa ei ole tulossa

Valtuuston kolmas äänestys koski koirapuistoa, jonka rakentamista koskevaan aloitteen valtuusto merkitsi tiedokseen ja totesi sen loppuun käsitellyksi.

Kotti kuitenkin esitti Riitta Lehtisen kannattamana, että investointisuunnitelman julkisen käyttöomaisuuden menoihin lisätään koirapuistoa varten 10 000 euroa vuodelle 2023.

– Taloustilanne on tiedossa, joten siksi en esitä sitä tehtäväksi ensi vuonna. Tarve on kuitenkin selvä: ihmiset ovat sitä toivoneet.

Muutosehdotus hävisi äänin 19–16 pohjaesitykselle, ettei menolisäystä tehdä. Muutosehdotusta kannattivat sosiaalidemokraatit ja vasemmiston valtuutetut sekä Tarja Iivonen (kd.), Katariina Kauriinoja (vihr.), Harri Känkänen (ps.), Pia Maavirta (kok.), Markku Mäki-Teeri (kok.), Maija Tuomola (kesk.), Jutta Varjus (kok.) ja Juha Wiskari (kok.).

Someron Ratsastajien lainaa ei taata enää

Valtuusto päätti yksituumaisesti lykätä Mäkelän alueen kunnallistekniikan rakentamista. Suunnitteluun varataan ensi vuodelle 50 000 euroa ja rakentaminen toteutetaan seuraavina vuosina.

Someron Ratsastajat ry:n lainan takausta valtuusto ei uudistanut. Sen jälkeen kun alkuperäinen takauspäätös tehtiin kymmenen vuotta sitten, Somerolla on alkanut toimia myös toinen ratsastustalli.

Näin ollen Someron Ratsastajien takauksen jatkamista ei voi enää pitää kuntalain ja liikuntalain näkökulmasta perusteltuna.

Valtuusto hyväksyi maankäytön kehityskuvan 2035. Lisäksi inhouse-yksikön muodostaminen Someron Talkkari Oy:sta nytkähti eteenpäin, kun valtuusto myönsi lisämäärärahan osakkeiden ostoon. FL

Juttua on muokattu 12.12. klo 14.24: lisätty talousarviotaulukko.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic