Lounais-Häme

Someron valtuusto myi, avusti ja teki aloitteita

Somero naputteli tehokkaasti kevätkauden ensimmäisen kaupunginvaltuuston kokouksen. Se esimerkiksi sinetöi runsaan 2 miljoonan kaupan Someron Vesihuolto oy:n kanssa Harjun ja Oinasjärven alueilla sijaitsevista jätevedenpuhdistamoista.

Kaupassa yhtiö maksaa puhdistamoista rahaa hulevesiverkoston arvon eli 535 000 euroa, ja kaupunki merkitsee itselleen vesihuollon uusia osakkeita 1,46 miljoonan euron arvosta.

Kauppa vie jätevedenpuhdistamon kehittämisen napakammin vesihuoltolaitoksen käsiin. Yhtiö raportoi kuitenkin vuosittain kaupungille tekemistään investoinneista ja näiden vaikutuksista.

 

Virkamieskunta ja lautakunnat saivat valmisteltavaksi kaksi uutta aloitetta.

Perussuomalaisten ryhmä esitti, että kaupungin kiinteistöille laadittaisiin säännönmukainen kuntokatsastusohjelma. Sillä pyrittäisiin ehkäisemään korjausvelan kasvua ja esimerkiksi sisäilmaongelmien kehittymistä.

Selvityksen laatisi kuntotutkimusten monipuolinen osaaja, joka raportoisi tekniselle johdolle.

-Päättäjät saisivat tilanteesta vuosiraportin, joka tukisi esimerkiksi investointisuunnitelmien tekoa, ehdotti Kirsti Kurki (ps.).

Sdp:n ja vihreiden valtuustoryhmät tekivät yhteisen aloitteen, että Somero ryhtyisi tarjoamaan kotiin vietäviä sijaispalveluja omaishoitajien vapaiden ajaksi.

-Sitä varten voitaisiin palkata sijainen. Esimerkiksi Salo ja Paimio ovat niin tehneet, ja kokemukset ovat olleet hyviä, aloitteen lukenut Riitta Lehtinen (sd.) totesi.

Hän olisi halunnut myös palauttaa valmisteltavaksi aloitteen, jolla esitettiin arviota kaupungin käyttämistä perintätoimistoista ja niiden toimintatavoista.

-Arviointi jäi valmistelusta puuttumaan. Uskon, että kaupungin omin keinoin perintä olisi pehmeämpää. Sosiaalitoimen voisi ottaa mukaan prosessiin. Perintään joutuvat usein vähävaraisimmat, Lehtinen muistutti.

Lehtisen esitys sai kannatuksen Ismo Valveelta (sd.) Äänestyksen jälkeen kannatus jäi 11 ääneen, kun pohjaesitys aloitteen loppuunkäsittelystä sai 24 ääntä.

 

Someron Vanhaintuki ry saa tarvitsemansa avustuksen rivitalojensa käyttövesiputkistojen uusimiseen. Valtuusto varasi 30 500 euron lisämäärän tarkoitusta varten.

Yhdistys on kipuillut taloutensa kanssa ja on tehnyt suunnitelman taloutensa kuntoon saattamiseksi vuoteen 2023 mennessä.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja, valtuutettu Kari Ahlbom (kesk.) vakuutteli lisätietoja kaipaavalle Antti Kotille (sd.), että yhdistys pyrkii todella korjaamaan talouttaan, ettei sen velkataakka kaatuisi kaupungin kontolle.

Valtiokonttori on näyttänyt alustavaa vihreää valoa yhdistykselle 61000 euron talouden tervehdyttämisavustuksen saamiseksi. Se käytettäisiin yhdistyksen Valtiokonttorin lainojen maksuviiveisiin, joiden yhteissumma on samaa luokkaa. Avustuksen saannin ehtona on, että kaupunki suorittaa summasta puolet eli 30 500 euroa. Kaupunginhallitus päätti myöntää sen jo aiemmin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti