Lounais-Häme

Someron ympäristönsuojelusihteeri Salon Veden vedenotosta: "Ihmettelen, jos ne edelleen saavat luvan"

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa (avi) on parhaillaan käsittelyssä kaksi hakemusta liittyen Salon Veden vedenottoon Someron Kalattomannotkosta ja Kiikalan Kaskistonnummesta.

Someron kaupunki jätti jo viime vuoden puolella aviin hakemuksen, jossa vaaditaan vedenoton lopettamista välittömästi. Tätä Someron ympäristölautakunta kommentoi viimeksi noin kuukausi sitten.

Samaan aikaan Salon Vesi on jättänyt aville uuden vedenottolupahakemuksen ensi vuoden maaliskuussa päättyvän luvan jatkoksi.

 

Tällä viikolla ympäristölautakunta lausui Salon Veden hakemuksesta. Lautakunnan mukaan vuosia kestäneen, ”Kiikala-projektiksi” kutsutun prosessin aikana annetut lukuisat lausunnot, vaatimukset ja valitukset ovat edelleen perusteluina vaatimukselle lopettaa vedenotto.

-Salon kaupunginhallitus on pyytänyt lisäaikaa oman lausuntonsa antamiseen. He haluavat käydä tutustumassa tilanteeseen maastossa. Tuntuu, että asia otetaan nyt enemmän tosissaan kuin ennen ja toivon, että avi myös tekee niin, Someron ympäristönsuojelusihteeri Timo Klemelä sanoo.

 

Someron näkemyksen mukaan vedenottamoiden piirissä olevien järvien luontoympäristöissä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Vedenkorkeus järvissä on alentunut ja rehevöityminen lisääntynyt.

-On vaikea sanoa, onko tapahtunut peruuttamattomia asioita. Lähteet ja lähdelajisto ovat erityisen herkkiä muutoksille. Olemme olleet alusta asti huolissamme luontoympäristöstä, ja nyt osa pelkäämistämme asioista näkyy aivan selkeästi, Klemelä kommentoi.

Klemelän mukaan myös seudun mökkiläiset ovat entisestään aktivoituneet. Klemelä tietää mökkiläisten jättäneen useampia muistutuksia vedenottolupahakemukseen.

-Olisin aika luottavainen sen suhteen, että vedenotto nyt loppuisi. Ihmettelisin, jos ne edelleen saavat luvan, Klemelä toteaa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/39628-somero-vaatii-tiukasti-vedenoton-lopettamista

Uusimmat

Fingerpori

comic