Lounais-Häme

Sonja Fräki tuo parrasvaloihin Kalevi Ahon pianoteokset

Pianisti Sonja Fräki esitti tohtorintutkinnossaan Kalevi Ahon koko pianotuotannon ja tarkasteli muun muassa pianistin työskentelytapoja haastavan nykymusiikkiohjelmiston parissa. Fräkin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 15. lokakuuta.

Suomen tuotteliaimpiin nykysäveltäjiin kuuluva forssalaislähtöinen Kalevi Aho tunnetaan erityisesti sinfonioistaan, oopperoistaan ja konsertoistaan. Hänen soolopianoteoksensa ovat sen sijaan jääneet hieman vähemmälle huomiolle.

Fräki esitti viidessä jatkotutkintokonsertissaan koko Kalevi Ahon pianotuotannon: kuusi soolopianoteosta ja kaksi pianokonserttoa. Konserttisarjassa hän toi myös esille Ahon kamarimusiikkiteoksia, joissa pianolla on keskeinen rooli.

-Ahon teokset ovat hyvin virtuoosisia ja haastavat soittajansa taidot äärimmilleen. Soitin konserteissa myös pianokirjallisuuden kuuluisia virtuoositeoksia, joita Aho oli tutkinut ennen pianolle säveltämistä. Halusin näyttää Ahon musiikin osana tätä historiallista jatkumoa, Fräki toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti