Lounais-Häme Humppila

Sonnivalintoja ja hiehon kanssa kilpailua – Iida Mäellä on tarkka karjasilmä ja hyvät otteet

Iida Mäki käsittelee suurta eläintä varmoin ottein sekä kilpailukehässä että laitumella. Harvinaista harrastusta saa toisinaan selittää.
Eläinten käsittely on Iida Mäelle toinen luonto. Lähtelän tilan Nememis, Orvokki ja Omppu seuraavat häntä mielellään ja luottavat nuoren karjankäsittelijän otteisiin. KUVA: Lassi Puhtimäki

Humppilalainen Iida Mäki joutuu välillä selittelemään hieman erikoisempaa harrastustaan.

– Kaverit ja lähipiiri ovat kyllä tottuneet ja tietävät mitä puuhaan vapaa-ajalla, mutta uusille tuttavuuksille voin joutua selittämään vähän enemmän.

Hän on innostunut karjanäyttelyiden yhteydessä pidettävistä Young Breeder -kisoista. Niihin kuuluu eläimen esittelytaitojen arvioinnin lisäksi klippausosio, tuomarointi ja tietokilpailu.

– Olen harrastunut tätä jo kymmenen vuotta. Kipinä taisi lähteä aikoinaan Mustialan junnuleiriltä, lukion toisella luokalla opiskeleva Mäki muistelee.

 

Iida Mäki on kasvanut lypsykarjatilalla, joten tilan askareet, eläimet ja niiden käsittely ovat tulleet tutuiksi pienestä pitäen. Lähtelän tilan navetasta löytyy yhteensä viitisenkymmentä Ayrshire- ja Holstein-rodun nautaa.

Taidot ovat vuosien varrella karttuneet, ja samalla pokaalikaappi on täyttynyt.

Viimeksi karjankäsittelijä loisti Kiteellä järjestetyssä Muurikki-lypsykarjanäyttelyssä. Voitto tuli sekä Junior Handler- että Young Breeder-luokissa. Siellä Iida kisasi kuopiolaisen Mykräkallion tilan Odelma-hieholla.

– Oman tilan Nemesis ja Olivia olivat viimeksi mukana Ammujaiset-näyttelyssä Mustialassa heinäkuussa.

Iida Mäen ja Nemesiksen yhteistyö sujuu mallikkaasti niin kehässä kuin sen ulkopuolella.

Siellä voitin Olivian kanssa Junior Handler -kisan.

Lainaeläimen kanssa kilpaileminen saattaa Mäen mukaan olla haastavampaa, koska siihen ei pääse tutustumaan kunnolla etukäteen. Taitava esittelijä saa vaikeamminkin hallittavan eläimen näyttämään hyvältä, ja juuri siksi tuomari voi vaihdattaa kilpailijoiden eläimiä kehässä.

– Kaikilla eläimillä on kuitenkin oma persoonansa. Yleensä kehässä on mennyt kuitenkin mallikkaasti, ja kokemus auttaa tässäkin asiassa.

 

Kisoja varten pitää luonnollisesti harjoitella. Kehässä liikkumisen lisäksi yksi tärkeä osa on karvan klippaus, jota voisi verrata koiran turkin trimmaukseen. Muutenkin näyttelyssä arvioidaan paljon samoja asioita kuin koiranäyttelyissä. Kohde vain on huomattavasti isompi.

– Luonne ja rakenne ovat ehkä kuitenkin tärkeimmät. Ja se miten yhteistyö eläimen kanssa sujuu kokonaisuudessaan.

Kehässä pyritään tuomaan eläimen parhaat puolet esiin. Tuomarit voivat katsoa joskus hyvinkin tarkalla silmällä sekä eläintä että esittelijää.

– Muistuupa mieleen sellainenkin tapaus, että esittelijän rypyssä oleva housunlahje ratkaisi lopulta kisan, hän naurahtaa.

Kehässä esittelijällä on pukukoodi eli valkoinen paita ja housut sekä siisti olemus. Turvakengät ovat tarpeen.

Mäki on päässyt itsekin tuomaroimaan näyttelyissä. Karjasilmä on harjaantunut näkemään mahdolliset viat ja puutteet.

– Tuomarina oleminen on oikeastaan aika kivaa, ja siinä oppii itsekin paljon.

Hän on kiertänyt näyttelyissä myös ulkomailla kuten Tanskassa ja Italiassa.

– Ulkomailla tapahtumat ovat suurempia. Väkeä ja eläimiä on enemmän. Tuomarointikielenä on englanti. Se jännitti aluksi, mutta nyt sekin jo sujuu.

 

Tulevaisuutta nuori nainen ei ole vielä ehtinyt sen tarkemmin miettiä. Seuraavaksi on edessä vanhojen tansseihin valmistautuminen. Lukion jälkeen on suunnitelmissa pyrkiä Helsingin yliopistoon opiskelemaan maataloustieteitä.

– Uskon, että eläimet liittyvät tulevaan ammattiinikin. Ne ovat niin luontainen osa minua enkä voisi kuvitella elämää ilman niitä.

Mäki on tehnyt jo pitkään Lähtelän tilan sonnivalinnat. Jalostustoiminta kiinnostaa myös.

– Siitä haluaisin oppia lisää.

Hän aikoo myös jatkaa karjanäyttelyissä ja kisoissa käymistä, vaikka juniori-ikä on pian ohi.

– Voin siirtyä aikuisille suunnattuihin Showmanship -luokkiin, joissa kilpaillaan lehmien kanssa. Ulkomailla on Young Breeders -kisoja myös yli 18-vuotiaille.

Näyttelyt ovat tärkeitä tapahtumia lypsykarjatilallisille.

– Siellä on hyvä henki. Olen saanut paljon hyviä ystäviä tämän harrastuksen parista – ulkomailta asti, Iida Mäki summaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic