Lounais-Häme

Sopivasti mausteita ja paljon lihaa

Tammelalainen Makuliha oy kahmi palkinnot tämän vuoden Makkaramarkkinoilla ottamalla voiton sekä grilli- että erikoismakkarasarjassa.

Makkaramestari-kilpailua muutettiin täksi vuodeksi niin, että makkaroita maisteltiin jo viikkoa aiemmin, ja itse markkinoilla vain palkittiin voittajat.

-Oletko ihan varma, että muutkin ovat toimittaneet makkaraa kilpailuun? Makulihan Jussi Ali-Lekkala kysyi Tammelan makkara-asiamies Kim Palhusilta hakiessaan kuudetta eri palkintoa palkintojenjakotilaisuudessa.

Palhus vakuutti kilpailijoita riittäneen. Makkaroita maisteltiin kilpailussa sokkona, joten kotiin päinkään kilpailussa ei voi vetää. Yhteensä kahdessa eri kilpailusarjassa oli parikymmentä makkaraa.

-Kehitimme täksi vuodeksi kuusi uutta makkaraa, jotka kaikki ilmoitimme kilpailuun ajatellen, että kai raati nyt ainakin jostain pitää, Ali-Lekkala naurahti.

Tapahtuman puuhamiehenä toimivan Palhusin mukaan kilpailumakkarat erosivat viime vuoden tuotteista, sillä erilaisiin makuihin panostettiin aiempaa enemmän.

Suuri osa valmistajista haki makkaraan makuja erilaisista mausteista tai ruoka-aineista, Makuliha jopa eri maista. Makulihan grillimakkarasarjan menestystuotteisiin tuotiin makuja italialaisesta ja meksikolaisesta keittiöstä.

Kaikissa kilpailussa menestyneissä makkaroissa oli yhteistä myös se, että ne olivat hyvin lihaisia.

-Uskon, että olemme trendin aallonharjalla. Toisessa sarjassa taas menestyimme raakamakkaroilla, jotka myös ovat nyt suosittuja, Ali-Lekkala sanoo.

Erilaisiin makumaailmoihin seikkailu miellytti raatia, mutta Palhus muistutti voittajia julkistettaessa, etteivät makkarat saa etääntyä liikaa yleisöstä.

-Kyllä sen lihaista pitää olla, ei mitään jauhoista. Mutta eivät esimerkiksi yrttiset makkarat maistu, vanhan ajan tavaraa sen pitää olla, hattulalainen Pauli Riikonen totesikin pistellessään Lihatukku Veijo Votkin oy:n makkaraa poskeensa.

Vaikka Makkaramestari-kilpailu muuttui, muuten Makkaramarkkinat jatkoivat tutulla kaavalla. Menestysresepti toimi jälleen.

Sään helliessä Makkaramarkkinat keräsivät jälleen tuttuun tapaansa noin 10000 kävijää päivän aikana.

Alue luo järjestäjille omat haasteensa, sillä se levittyi kunnantalon molemmille puolille.

Toinen puoli on ikään kuin karnevaaliosio, jossa oli pomppulinna, esiintymislava ja olutteltta, kun taas Hakkapeliitantie oli varattu makkaravalmistajille ja muille markkinakojuille.

-Joku esimerkiksi tuli toiselta puolelta sisään ja ihmetteli, että missä makkarat ovat, kun hän ei nähnyt toiselle puolelle, Tammelan yrittäjien Timo Ilomäki hymähti.

-Ympäristö luo omat haasteensa, mutta mielestäni olemme onnistuneet hyvin, Tammelan yrittäjien puheenjohtaja Timo Nummela sanoi. FL

Makkaramestarit 2017
Grillimakkarasarjan kolmen kärki:1. Makuliha: Italia. Pistemäärä: 4232. Kivikylän Kotipalvaamo: Mallastuhti. Pistemäärä: 4063. Makuliha: Mexico. Pistemäärä: 392 Erikoismakkarasarjan kolmen kärki:1. Makuliha: Merquez. Pistemäärä: 4892. Makuliha: Mojo Rocho. Pistemäärä: 4743. Kivikylän Kotipalvaamo: Juusto-jalapenotuhti. Pistemäärä: 424Suomi 100 -sarjan voittaja:Makuliha: Hämäläinen perinnemakkaraYleisöäänestyksen voittaja:Harjun makkaratehdas: Mausteinen sipulimakkara

Uusimmat

Fingerpori

comic