Lounais-Häme

Sopivasti taloon päin kallellaan

Juuri eläkkeelle jäänyt Forssan Lehden päätoimittaja ja julkaisujohtaja Kari Suontausta on aina ollut taloon päin kallellaan.

-Olen ikuinen kapinallinen, kuusikymppinen mies kuitenkin sekoittaa pakkaa.

Suontaustan ura alkoi Helsingin Sanomien urheiluavustajana vuonna 1973. Hän kirjoitti heti alkuunsa jutun Forssan painonnostokisoista.

Kalevi Lahdenranta nosti tempauksen uuden maailmanennätyksen 185 kiloa. Juttu levisi Helsingin Sanomien kautta ympäri maailman isojen uutistoimistojen välityksellä.

-Sen jälkeen yhtään juttuani ei olekaan tainnut päästä maailmanlaajuiseen levitykseen, Suontausta hymähtää.

1980- ja vielä 1990-luvullakin lehtitaloilla oli varaa kurssittaa työntekijöitään. Suontausta muistaa lehtien ulkoasukurssit, joilla pieni lehti oli isojen lehtien kanssa tasavertainen.

-Forssan Lehti oli silloin ulkoasullisesti paljon hienompi kuin moni iso lehti. Lehteä arvostettiin eri puolilla Suomea.

Suontausta on sitä mieltä, että esimiehen pitää luottaa alaisiinsa ja antaa heille vastuuta.

-Luovassa työssä se on ihan välttämätöntä.

Hän ei ole ikinä voinut ymmärtää hierarkkista johtamistapaa. Hän epäilee, että tapa on edelleen käytössä monessa yrityksessä. Työntekijät pidetään kaukana päätöksenteosta ja strategiatyöstä. Jopa ideoinnista.

-Se on suuri vahinko. Eihän kaikki viisaus ole yhdessä päässä, johtoryhmässä tai hallituksessa.

Mies toteaa, että työelämässä on aina niitä, jotka pitävät ääntä tekemisistään. Heitä ei voi olla huomaamatta. Hiljaiset puurtajat ovat kuitenkin hänen mielestään yritykselle usein tärkeämpiä.

Ja naiset ovat työelämässä yhä edelleen aliarvostettuja.

-Suomalaisessa yhteiskunnassa on edelleen ihan liikaa hyvä veli -verkostoja.

Mutta ei päälliköilläkään mitenkään helppoa ole. Suontaustan mielestä keskitason johtajat tekevät stressaavimman työn.

-Yrityksissä pitäisi kiinnittää huomiota heidän jaksamiseensa.

Sen hän huomasi omassa työssäänkin.

Suontausta myöntää, että hän otti liikaa tehtäviä hoitaakseen, kun hänet nimitettiin julkaisujohtajaksi. Alun perin hänen piti hoitaa sen ohella vain Seutu-Sanomien päätoimittajan tehtäviä, mutta työnkuva laajeni Forssan Lehden päivittäiseen tekemiseen.

-Minun olisi pitänyt haastaa toimitusjohtaja isoissa asioissa, mutta eihän sellaiseen pysty, jos pitää koko ajan ajatella seuraavan päivän lehteä.

Lehti pitää myydä lukijoille joka päivä.

-Jokainen juttu ja jokainen sivu täyty tehdä mahdollisimman hyvin, vaikka lehti elää vain päivän.

Suontausta pystyi keskittymään pelkästään Seutu-Sanomien tekoon 2000-luvun alussa. Hänen mielestään lehden tekemisessä oli oma viehätyksensä.

-Seukkarin tekeminen oli kuin työn ja harrastuksen välimuoto.

Seutu-Sanomien työyhteisö oli erilainen kuin Forssan Lehdessä. Ilmoitusmyyjät olivat kuin omia itsenäisiä yrittäjiään yrityksen sisällä.

-Täytyy kyllä sanoa, että Forssan Lehden myyjät tekevät tänä päivänäkin työtään yrittäjäasenteella. Siinä on jotain valtavan kunnioitettavaa.

Suontausta kehuu myös Forssan Lehden toimitusta.

-Piskuinen toimitus venyy upeisiin suorituksiin päivittäisten uutisten lisäksi muun muassa erilaisten teemojen ja erikoislehtien teossa.

Yksi asia, josta Suontausta ei ole niin ylpeä on iiroviinasen rooli.

-Rooli on ollut aika raskas, ja ymmärrän, ettei toimituksessa ole katseltu säästöjä hyvällä. Olen kuitenkin ajatellut, että lehden toiminta pitää turvata.

Sillä ajatuksella on voitu säilyttää mahdollisimman monta työpaikkaa.

Iiroviinas-roolissa oli hyviäkin puolia. Lehti on selvinnyt huonoista vuosista.

-On hienoa jättää lehti nyt, kun lehti on hyvässä kunnossa.

Lounais-Hämeellä kävi tuuri, kun Hämeen Sanomat osti lehden, Suontausta sanoo.

-Parempaa omistajaa lehdellä ei voisi olla.

Hän kertoo, että Hämeen Sanomat on panostanut satoja tuhansia euroja Forssaan. Yhteistyö Hämeen Sanomien ja Lännen Median kanssa on nostanut uutistarjonnan uudelle tasolle.

Suontausta toivoo, että Lounais-Hämeessä ymmärretään Forssan Lehden merkitys alueelle.

-Forssan Lehti on Lounais-Hämeen maakunnallinen äänenkannattaja; nyt ja tulevaisuudessa.

Vaikka eläkepäivät ovat edessä, Suontausta ei ole valmis heittäytymään sohvan nurkkaan. Hän haluaisi opiskella hallitustyöskentelyä pk-yrityksessä.

-50-tuntista työviikkoa en enää kaipaa, mutta osa-aikatyö tai vastaava kiinnostaa. Voisin harkita myös yrittäjyyttä tai osakkuutta toisen yrityksessä.

Suontausta aikoo keskittyä myös matkusteluun.

-Matkustelu on aina ollut henkireikäni, niin kuin penkkiurheilukin; nyt niille on enemmän aikaa, Suontausta sanoo ja alkaa ajatuksissaan suunnitella taas matkaa Englannin liigan jalkapallo-otteluun. FL

Monessa roolissa lehtimaailmassa
1975 Forssalainen (oma lehti)1976 Suomen Urheilulehti1977–1979 uutis- ja urheilutoimittaja, Forssan Lehti1983–1985 uutistoimittaja, Forssan Lehti1985–2001 toimitussihteeri, Forssan Lehti2002–2011 päätoimittaja, Seutu-Sanomat2011–2017 julkaisujohtaja, Forssan Lehti ja Seutu-Sanomat2012–2017 uutispäällikkö, Forssan Lehti2017 päätoimittaja, Forssan Lehti ja Seutu-SanomatAvustajana: Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Aamulehti, Uusi Suomi, Demari, Kansan Uutiset.

Uusimmat

Fingerpori

comic