Lounais-Häme Forssa

Söpöysvaroitus! Rotukissojen esittelynäyttelyssä voi sydän sulaa

Tästä ei kukaan varoittanut: ensimmäinen kerta rotukissojen esittelynäyttelyssä voi sulattaa sydämen.

Jonkun olisi pitänyt varoittaa, että käynti rotukissojen esittelynäyttelyssä saattaa aiheuttaa huomattavia muutoksia mielentilaan ja käyttäytymiseen.

Kun ensikertalainen saapuu näyttelyyn täysin varautumatta, hän lankeaa kaikkiin mahdollisiin ansoihin.

Niistä ensimmäinen on lässyttäminen.

Näyttelyyn tuodut rotukissat ovat niin upeita, että harvoin näkee sellaisia valioyksilöitä. Kissojen turkit on laitettu viimeisenpäälle. Niitä pestään kuulemma proteiinishampoolla, turkit föönataan ja laitetaan takkuuntumisenestoainetta, sähköisyyden poistoa ja muita tuotteita, joista tavallinen tallaaja ei ole kuullutkaan.

Moni kissa on niin tottunut näyttelyissä kävijä, että suhtautuu tuntemattomiin ihmisiin uteliaasti. Kantokopat ja häly eivät näytä lainkaan häiritsevän niitä, vaan osa tulee jopa kerjäämään rapsutuksia.

Forssassa asuva kolmevuotias persialainen ja international champion Penni pyörii pöydällä ympyrää, kiehnää ja nuuskii. Se on aivan hykerryksissä siitä, että joku haluaa rapsuttaa sitä.

Ensikertalaisen sydän alkaa sulaa.

Seuraava ansa, johon kokematon näyttelyissä kävijä lankeaa, on tarve aloittaa hillitön tarinointi.

Eihän sitä yleensä tuntemattomille ihmisille selitetä, miten oma edesmennyt kissa suhtautui olohuoneen huonekalujen siirtelyyn, mutta kissanäyttelyssä tällaiset kirjoittamattomat säännöt unohtuvat. Kun konkarit lähtevät mukaan jutusteluun innolla, jurolle suomalaiselle tulee suorastaan ylitsevuotavan sosiaalinen olo. Tarinoiden määrällä ei ole loppua.

– Yksi hyvä puoli kissaharrastuksessa on se, että saa paljon uusia kavereita, sanoo Pennin forssalainen omistaja ja persialaisten kasvattaja Markku Virtanen.

Mutta miltä tuntuukaan se innostus, kun hoksaa, että näyttelyssä voi ihan oikeasti oppia kissaroduista ja saada ideoita vaikka seuraavan kissan hankintaan. Tulee mieleen hullu ajatus: voisikohan täällä tutustua ihan jokaiseen kissaan?

Rotuja näyttelyssä riittää: on sulavarakenteista norjalaista metsäkissaa, monenlaisia ja -värisiä brittiläisiä, käsittämättömän suloinen pyhä birman pentu, leikkisä egyptinmau ja tietysti thaimaalainen korat, joka on koko näyttelyn teema.

Koratin kerrotaan olevan vilkas ja ihmisiin kiintyvä rotu. Sen uskotaan tuovan omistajalleen onnea ja menestystä elämässä.

Todellinen kissaihminen tietysti tietää, etteivät onni ja menestys ole rodusta kiinni.

Viimeistään siinä vaiheessa ensikertalainen tietää taantuneensa lapsen tasolle, kun hän alkaa unelmoida ottavansa kaikki kissat mukaan kotiinsa.

Täysjärkinen aikuinen ei tietenkään sanoisi ääneen havittelevansa toisen omaisuutta. Yksi näyttelykissa voi maksaa pentuna helposti 1500 euroa ja olla myöhemmin omistajalleen myös tulojen lähde.

Mutta koitapa siinä olla järkevä aikuinen, kun kissanäyttely on jo ehtinyt aiheuttaa huomattavia muutoksia mielentilaan.

Jonkun olisi pitänyt varoittaa tästä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic