Lounais-Häme

Sormet karhun kitaan, kurkista luolaan ja tutki mikroskoopilla – Forssan 50-vuotias luontomuseo on iskussa

Pienet käsiparit kokeilevat miltä tuntuu karhun turkki. Rohkeimmat painavat sormenpään sen kielelle tai kulmahampaaseen. Axelin eskarin Violetti-ryhmän lapset eivät sitä pelkää.

-Olin aikeissa heittää pois tuon kulahtaneen karhun, mutta onneksi sille löytyi museon uudessa näyttelyssä tehtävä Pentulan vetonaulana, toteaa museoamanuenssi Annukka Partanen.

Pentula on erityisesti lapsille suunnattu soppi, jossa voi kokeilla, tunnustella, kömpiä luolaan, haistella ja tutkia mikroskoopilla.

 

Forssan luontomuseo on iskussa 50-vuotisjuhlavuotensa alussa, ja pitkin vuotta on luvassa erityisohjelmaa. Museo tavoittelee juhlan kunniaksi yleisöennätystä.

-Vuonna 2016 meillä oli 11 300 kävijää. Sen haluamme ylittää.

Ennätystä voi pitää varmana, sillä viime vuonna museo oli puolet toimintavuodestaan kiinni ja silti kävijöitä kertyi yli 10 600.

Viime vuonna museon perusnäyttely uusittiin kokonaan ja saliin rakennettiin Hämeen luonto -lajistonäyttelyn rinnalle luonnonsuojelun teemanäyttely Suojassa.

 

Museon historia kietoutuu tiiviisti sen taustayhteisönä toimivan Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry:n tarinaan. LHLY ry perustettiin vuonna 1951 Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja museoyhdistyksen toimikunnaksi, mutta jo vuonna 1956 yhdistys itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen.

Yhdistyksen perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja tohtori Torild Brander aloitti koko Lounais-Hämeen alueella laajamittaiset luontokartoitustyöt. Yhdistyksen ohjauksella inventoitiin jokaisesta pitäjästä lajistoa. Näin saatiin koko alueelta kattavat luettelot putkilokasveista, selkärankaisista sekä hyönteisistä.

-On harvinaista, että pienessä kaupungissa on luontomuseo ja vielä näin kattava, Partanen kehuu.

Museon toiminnan sekä kehittymisen on mahdollistanut yhdistyksen aktiivinen vapaaehtoistoiminta.

-Ilman heitä ei esimerkiksi perusnäyttelyä olisi pysytty toteuttamaan tällaisena.

Branderin aloittamaa työtä syvennetään juhlavuonna. Esimerkiksi museon laajaa hyönteiskokoelmaa käydään läpi ja digitoidaan avustuksen turvin.

-Hieno kokoelma pitää saada digitaaliseen muotoon. Jos kokoelmatietoja ei ole sähköisessä muodossa, ei nykyaikana oikeastaan ole olemassa koko kokoelmaakaan. Digitoituna sitä hyödynnetään esimerkiksi valtakunnallisessa uhanalaisuuskartoitustyössä.

Pienellä budjetilla toimiva museo etsii rahoitusta myös lapsille ja nuorille suunnatun toiminnan kehittämistyöhön, ympäristökasvatukseen ja valistukseen. Jotta mahdollisimman moni lapsi ja nuori tulisi, sisäänpääsy on maksuton.

-Sieltähän ne uudet luonnon ystävät ja suojelijat kasvavat. Branderin sanonta ”Mitä ei tunne, sitä ei voi suojella” toimii tässäkin, Partanen lisää.

Vuonna 1988 museo siirtyi nykyisiin tiloihin Kehräämölle. Sitä ennen kokoelmia on ollut tutkittavana ja esillä yhdistyksen toimitiloissa Vapaudenkadulla sekä Kartanonkadun virastotalolla sekä Forssan palolaitoksen voimistelusalissa.

Talvikaudella museo on avoinna tapahtumien yhteydessä sekä sunnuntaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin kello 12–16.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/26010-luontomuseo-hakeutuu-runsaudenpulasta-selkeyteen

Juhlavuoden kevät
Kevätkaudelle on luvassa viisi tilaisuutta.29. tammikuuta. klo 18 lintuilta Brander-salissa. Yhteistyössä Lounais-Hämeen lintuharrastajat ry;n kanssa. Tilaisuudessa kerrotaan linnuston muutoksista harrastajien näkökulmasta, keskustellaan ajankohtaisista aiheista ja ihastellaan lintukuvia.17. helmikuuta. klo 10–14 perhelauantai. Koko perheen tapahtuma, jonka ohjelmasta vastaa HAMK:in opiskelijaosuuskunta Team Kestävä.3. maaliskuuta. klo 10–14 eläinpäivä. Tietoa eri lemmikkien oikeasta ja hyvästä hoidosta, askartelua ja työpajoja.22. huhtikuuta. klo 12–16 kasvien ja pistokkaiden vaihtopäivä.18. toukokuuta. alkaen klo 17 Museoiden yö. Luontomuseo ja Forssan museo osallistuvat kansainväliseen tapahtumaan.Lähde: luontomuseo.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic