Lounais-Häme Forssan seutu

Sorvi soi duurissa Forssan seudulla – Yritysten odotukset tulevaisuudelle kohentuneet

Suhdannenäkymät ovat valtakunnan keskitasoa valoisammat.
Sorvilastuja kertyy yhä vauhdilla Forssan seudulla. Kuva: Tapio Tuomela
Sorvilastuja kertyy yhä vauhdilla Forssan seudulla. Kuva: Tapio Tuomela

Kanta-Hämeen yrityksissä tulevaisuudenodotukset ovat kohentuneet viime keväästä ja ovat myönteisemmät kuin maassa keskimäärin. Maakunnan pienistä ja keskisuurista yrityksistä 31 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 13 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.

Forssan seudun pk-yrityksetkin kokevat suhdannenäkymät paremmiksi kuin valtakunnassa keskimäärin.

 

Kasvuodotukset liikevaihdon ja kannattavuuden suhteen ovat Kanta-Hämeessä myönteisemmät kuin viime keväänä, vaikka valtakunnallisesti kasvuodotukset ovat keskimäärin laskeneet.

– Meillä vallitsee epätyypillinen hämäläinen optimismi, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

– Erityisesti ilahduttaa, että forssalaisten yrittäjien arviot lähitulevaisuudesta ovat nousseet merkittävästi. Se on isoimpia muutoksia aikaisempaan.

Haukka nostaa esiin Forssan seudulla yritystoimijoen kesken ilmenneen positiivisen pöhinän ja tekemisen, mikä on vaikuttanut pk-yritysbarometrin vastauksiin.

– Näinhän sen pitää ollakin, myönteinen ajattelu eteenpäin tuottaa sitä myönteistä tulosta. Uskon, että tämä on itseään vahvistava asia.

Luitko tämän: Uusi hanke kaupunkiseudun elinvoimalle, Forssan Yrittäjille LounaPlussa-rahaa

Yritysten henkilöstökehityksessä Forssan seutu on valtakunnallista yleisnäkymää maltillisempi. Haukka tähdentää kuitenkin, että Forssan seudulla on vastausten perusteella enemmän pieniä ja mikroyrityksiä, jotka ovat lisäämässä henkilöstöään, kuin niitä, jotka ovat sopeuttamassa.

– Vaikka maakunnassa työllisyysaste on kohtuukorkealla ja kaikilla seutukunnilla on ollut osittaisia rekrytointivaikutuksia ja vaikka yleinen suhdanneodotus on selvästi hiipuva, siitäkin huolimatta yritykset näkevät, että tässäkin tilanteessa palkataan lisää väkeä.

– Kaikkiaan Forssan seutu lähestyy Riihimäen ja Hämeenlinnan seudun vastausprofiileja.

Voimakkaasti tai mahdollisuuksien mukaan kasvavia yrityksiä on Forssan seudun vastauksista kolmannes.

Maakunnan pk-yritykset odottavat myynnin kasvun ja kannattavuuden tulevan enemmän kansalliselta kuin kansainväliseltä markkinalta. Toisaalta kansainvälistä kauppaa tekevien yritysten määrä on maakunnassa kasvanut.

– Viennin sekä tuonnin määrän ennakoidaan laskevan. Vastaukset heijastelevat kansainvälisten markkinoiden yleistä epävarmuutta, Haukka jatkaa.

Investointiodotukset ovat koko maassa, maakunnassa ja seutukunnilla painuneet hiukan negatiivisen puolelle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic