Lounais-Häme

Sosiaalinen media nuorisotyön haasteena

Urjalalainen Marjo Niittymäki on työskennellyt Urjalan sivistyspalvelukeskuksen nuoriso- ja liikuntaohjaajana vuodesta 2011 alkaen. Niittymäki päätyi alalle, vaikkei koskaan niin uskonutkaan.

-Ajauduin nuorisotyön pariin oikeastaan vähän vahingossa. Lukion viimeisellä luokalla aloitin ilta-ohjaajana nuorisotilalla ja siitä jäin silloiseen Urjalan nuorten palveluiden vapaaehtoishommiin, Niittymäki kertoi.

-Sitten kun lähdin opiskelemaan, niin muistan sanoneeni, ettei minusta tule ikinä nuorisotyöntekijää eikä varsinkaan pieneen kuntaan, yhteisöpedagogiksi kouluttautunut Niittymäki naurahti.

Niittymäki on kuitenkin tyytyväinen, että jäi alalle, sillä työ on kiireistä huolimatta antoisaa.

-Parasta on lapsilta ja nuorilta saatava palaute. Useamman vuodenkin jälkeen he saattavat muistaa jonkun jutun, jota ei ole siinä tilanteessa edes huomannut ja tajuaa vasta jälkikäteen, kuinka merkityksellinen se hetki on ollut nuorelle.

 

Urjalan nuorisotila Majakka tarjoaa nuorille mahdollisuuden kokoontua ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Nuorisotilasta löytyy muun muassa biljardipöytä, pingispöytä, televisio, lautapelejä ja keittiö.

Niittymäen mukaan nykynuorison viestintäkulttuuri on kuitenkin muuttunut vuosien varrella.

-Silloin kun ei ollut sosiaalisen median viestintäkanavia, niin nuoret kokoontuivat enemmän tiettyyn paikkaan. Nyt nuoriso on todella paljon kotona ja kommunikoi viestintävälineiden kautta.

Sosiaalinen media on myös hankaloittanut nuorison tavoittamista. Kehitys kehittyy liiankin nopeasti.

-Suurin haaste on nuorien tavoittaminen. Se on ollut aina ongelma. Sosiaalinen media ja sen eri kanavat kehittyvät tosi paljon ja yleensä työntekijät ovat myöhässä niiden kanssa, Niittymäki harmitteli.

 

Kunnassa onkin reagoitu sosiaalisen median haasteisiin pestaamalla kolme nuorta ja palkatonta somereportteria, jotka raportoivat Urjalan tapahtumista Instagram-kuvapalveluun.

-Tavoitteena on saada enemmän nuorten näkökulmaa tapahtumista eikä niinkään aikuisten. Muutenkin pyrimme antamaan nuorille mahdollisuuden olla toiminnallisia, Niittymäki selvitti.

Niittymäki on havainnut, että yhä useampi nuori kaipaa enemmän ohjattua toimintaa kuin aikaisemmin.

-Tällä hetkellä nuorisotilalla käy paljon 5.-6. luokkalaisia. He haluavat selvästi enemmän ohjattua toimintaa kuin vapaata oleskelua. Olemme leiponeet ja askarrelleet siis paljon. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti