Lounais-Häme Kanta-Häme

Sospro oy rakentaa uuden lastenkodin Kiipulaan, asukkaiksi tulevat nuoret

Lastenkoti on tarkoitettu lievästi kehitysvammaisille yläasteikäisille sekä sitä vanhemmille nuorille.
Toiminnanjohtaja Eveliina Selänpää kuvattiin viime vuoden tammikuussa, jolloin Sospron lastenkotia vielä rakennettiin Turengin Kekanahontiellä. KUVA: Esko Tuovinen, arkisto Kuva: Esko Tuovinen
Toiminnanjohtaja Eveliina Selänpää kuvattiin viime vuoden tammikuussa, jolloin Sospron lastenkotia vielä rakennettiin Turengin Kekanahontiellä. sko Tuovinen

Lastensuojelualan yritys Sospro oy perustaa lastenkodin Kiipulan alueelle Janakkalaan. Kyseessä on jo toinen Sospron lastenkotiyksikkö Turengissa.

Ensimmäinen oli Naavamäki, joka aloitti toimintansa viime vuoden maaliskuussa.

– Kiipulaan rakennamme kaksi seitsemänpaikkaista lastenkotia. Ne on suunnattu lievästi kehitysvammaisille lapsille ja nuorille. Ikähaitari on yläasteikäisestä ylöspäin, kertoo Eveliina Selänpää, joka on Sospro oy:n Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja.

Lastenkoti nousee Kiipulasäätiöltä vuokrattavalle tontille, ja rakennustyöt aloitetaan jo tässä kuussa. Rakennuksen kerrosalaksi on tulossa 724 neliömetriä.

– Lastenkoti avataan ensi vuoden maaliskuussa, Selänpää kertoo.

Kiipulasäätiön toiminnanjohtaja Jukka Kujala kertoo, että säätiö on vuokrannut Sosprolle tontin pellon reunasta Kiipulantien eteläpuolelta eli puutarha-alueen puolelta.

– Siinä on huonokuntoinen puurakenteinen rivitalo, jota varten on haettu ja saatu purkulupa kunnalta.

Kujalan mukaan Kiipulasäätiö voi myydä lastenkodille monenlaisia palveluja. Esimerkiksi alueen uimahalli, liikuntatilat ovat lastenkodin käytössä, jos niin sovitaan.

Turengin Naavamäen yksikköön kuuluu koulurakennus, jossa Janakkalan kunta järjestää perusopetusta yhteensä 21-paikkaisen lastenkodin lapsille. Yhtälailla kunta järjestää perusopetuksen myös Kiipulaan rakennettavan lastenkodin lapsille.

– Tästä ovat neuvottelut vielä kesken – käymme niitä kunnan ja Kiipulasäätiön kanssa, Selänpää kertoo.

Tärkeä osa Kiipulasäätiötä on Kiipulan ammattiopisto, joka järjestää valmentavaa koulutusta ja ammatillista perustutkintokoulusta erityisopetuksena. Ammattiopisto on sisäoppilaitos.

Ajatuksena on, että tuleva lastenkoti tarjoaisi niin sanotun katkeamattoman koulupolun peruskoulusta ammatillisiin opintoihin.

Tämän tärkeyttä korostaa tiedotteessa myös Kehitysvammaliiton johtaja Susanna Hintsala. Liitto haluaa tehdä koulutuksellista yhteistyötä Sospron kanssa parantaakseen lastenkodin henkilöstön osaamista.

Niin ikään lastenkodin työntekijöillä on mahdollisuus yhteistyöhön kehitysvammatyötä pitkään tehneiden kiipulalaisten kanssa.

Sospron Kanta-Hämeen yksiköllä on Janakkalan kohteiden lisäksi yksi toimipiste Hämeenlinnassa. Se on Mansikkapuisto-niminen lastenkoti Visamäessä.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic