Lounais-Häme Forssa

Sotaa ei voi juhlia, mutta sen päättymistä kyllä – Katso video talvisodan päättymisen 80-vuotismuistohetkestä

Talvisodan päättyminen 80 vuotta sitten oli helpotus, mutta rauhanehdot raskaat. Sodan uhrauksia muistettiin perjantaina.
Talvisodan päättymisen 80-vuotismuistohetkeä vietettiin Koijärvellä arvokkain menoin. Veteraanikuoro lauloi ja kynttilät sytytettiin jokaiselle sankarihaudalle. Kuva: Tapio Tuomela
Talvisodan päättymisen 80-vuotismuistohetkeä vietettiin Koijärvellä arvokkain menoin. Veteraanikuoro lauloi ja kynttilät sytytettiin jokaiselle sankarihaudalle. Kuva: Tapio Tuomela

Talvisodan päättymisen 80-vuotismuistotilaisuus Koijärvellä ei säästynyt koronaviruksen vaikutuksilta. Koijärven koululaisten oli tarkoitus ottaa osaa tilaisuuteen, mutta heidän osallistumisensa päädyttiin perumaan varotoimenpiteenä.

Tilaisuus saatiin kuitenkin järjestettyä arvokkaissa merkeissä. Ensin sytytettiin kynttilät kaikille Koijärven hautausmaan sankarihaudoille. Sankaripatsaalla kynttilät ovat palaneet marraskuusta lähtien, 105 päivää eli talvisodan keston ajan.

Veteraanikuoro esitti tilaisuuden aluksi laulun Olet maamme armahin Suomenmaa. Sen jälkeen Forssan seudun sotaveteraanit ry:n Koijärven kerhon aktiivi Aimo Honkasalo luki laatimansa tiiviin esityksen talvisodasta. Esitys oli laadittu koululaisia varten.

– Toimitin tekstin koululle, toivottavasti sitä on luettu esimerkiksi aamunavauksessa.

Katso video muistohetkestä Koijärven hautausmaalla. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta vuonna 1939 tavoitteenaan valloittaa koko Suomi. Honkasalo muistutti, että Suomi joutui talvisodassa taistelemaan ylivoimaista vihollista vastaan. Olosuhteet olivat vaikeat, sillä talvi oli poikkeuksellisen kylmä ja luminen.

Kun rauha saatiin aikaan, saatiin säilytettyä Suomen vapaus ja itsenäisyys. Raskaana hintana olivat alueluovutukset.

– Luovutetuilta alueilta joutui lähtemään evakkoon valtava määrä, jopa 430 000 ihmistä. Rauha oli ankara, mutta Suomelle se oli torjuntavoitto, Honkasalo kuvaili.

Koijärveltä kaatui talvisodassa 37 miestä, joiden keski-ikä oli 29 vuotta. Talvisodan sankarihautoja on Koijärvellä kuitenkin yhteensä 50, sillä osa haudoista on karjalaisten sankarivainajien.

– Joidenkin kivien alla hauta on tyhjä, sillä osa on siunattu taistelukentälle jääneinä, Honkasalo huomautti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Talvisodan päättymistä muistettiin joka puolella Suomen soittamalla kirkonkelloja kello 10.55–11.00. Kirkonkellojen soitolla muistettiin Koijärvelläkin hetkeä, jolloin sota päättyi.

Tilaisuuden lopuksi Koijärvellä laskettiin Koijärven koulun seppele sankaripatsaalle. Tämän jälkeen veteraanikuoro esitti vielä kaksi kappaletta.

 

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic