Lounais-Häme

Sotakalustoa Fenestran tehdashalliin

Hiljaisena olleissa tehdas- ja varastotiloissa Forssan Ratastiellä on jälleen eloa. Puolustusvoimat on vuokrannut alueen sen uudelta omistajalta Logicor oy:ltä, ja tehtaan portille on ilmestynyt myös sotilasalueesta kertova kyltti.

Alueella toimi aiemmin ikkunoita valmistanut Fenestra, joka lopetti toimintansa loppuvuodesta 2012.

– Sinne on tullut kyllä Puolustusvoimien varasto. Koko halli on vain meidän käytössämme, ihan käytännön syistäkin, viestintäpäällikkö Juhani Kauppinen Puolustusvoimien Logistiikkalaitokselta myöntää.

Ratasmäen tehdashalli on tarkoitus olla Puolustusvoimien käytössä pidemmän aikaa.

– Alue vuokrataan useammaksi vuodeksi, tiedottaja Antti Siukola Puolustusvoimien Logistiikkalaitokselta sanoo lyhyesti.

Useamman tuhannen neliön kokoiseen halliin on kuljetettu muun muassa panssaroituja ajoneuvoja. Kalustoa siirretään varastoon tämän kevään aikana.

– Sinne on varastoitu ainoastaan räjähtämätöntä materiaalia. Siellä on kuljetus- ja talousalan materiaalia eli kontteja, erikoisajoneuvoja, varaosia, maastopukua, kypärää, telttaa. Tämän tyyppistä materiaalia, Siukola jatkaa.

Lisätyöpaikkoja Puolustusvoimien varasto ei tuo Forssaan.

– Tammelan alueella on varastoja, joissa työskentelevät ihmiset hoitavat myös näitä Forssan varastoja, Siukola toteaa.

Kun Fenestra oy lakkautti toimintansa Forssan tehtaassa vuoden 2012 loppupuolella, jäi tehtaan alue ilman käyttöä. Fenestra oli tiloissa ainoastaan vuokralla, joten omistajuussuhteisiin tehtaan lakkauttaminen ei vaikuttanut.

Tehtaan omistajuus säilyi kiinteistösijoitusyhtiö Spondalla syyskuuhun 2014 asti. Tuolloin paikan omistajuuden hankki juuri perustettu kiinteistösijoitusyhtiö Certeum. Certeum vaihtoi nimekseen Logicor helmikuussa 2016, kun yrityksen pääomistaja vaihtui.

– Kun Certeum perustettiin, salkkumme koostui osin Spondan aiemmin hallinnoimasta rahastosta, jonka osa tämä kiinteistö oli, Logicor Oy:n toimitusjohtaja Jorma Lehtonen kertoo siitä, miten Forssan tilat siirtyivät nykyiselle omistajalleen eli Logicorille

– Ostimme kaikki Spondan rahastojen osuuden omistajat ulos.

Certeum osti syyskuussa 2014 Spondalta sekä Spondan eri rahastojen sijoittajilta ja työeläkevakuutusyhtiö Varmalta yhteensä 34 logistiikka- ja tuotantokiinteistöä. Kauppojen hinta oli yhteensä 917 miljoonaa euroa.

Lehtonen myöntää, että tilalle ei ole löytynyt Fenestran jälkeen pitkäaikaista vuokralaista ennen Puolustusvoimia.

– Ei siinä ole ollut juurikaan Fenestran jälkeen toimintaa, ainoastaan jotain pientä ja väliaikaista. Fenestra oli viimeisin käyttäjä, Lehtonen sanoo.

Siitä, millaisen sopimuksen Logicor on Puolustusvoimien kanssa tehnyt, Lehtonen on vaitonainen.

– Vuokralaisesta en halua sanoa mitään, sillä emme kommentoi vuokralaisemme asioita, Lehtonen toteaa. FL

 

Ikkuna- ja ovitehtaan surullinen loppu
Emoyhtiö Fenestra Oy syntyi vuonna 1992.Yritys kuului 1990-luvulla Pohjoismaiden suurimpiin ikkunoiden ja parvekeovien valmistajiin.Fenestra lakkautti tehtaansa Forssassa loppuvuonna 2012.Forssassa irtisanottuja oli 106 henkilöä.Yritys jatkoi toimintaansa Kuopiossa, Tallinnassa, Alavudella, Posiolla ja Viitasaarella.Vuonna 2013 yrityksen liikevaihto oli 103 miljoonaa euroa.Fenestra Group Oy hakeutui konkurssiin tammikuussa 2014.Yrityksen omistivat sen päärahoittajat Nordea, Pohjola Pankki sekä Martti Paloheimo.Forssan tehdas ja varastot sijaitsevat osoitteessa Ratastie 6, Forssa.Kokonaisuudessaan alueella on tiloja 17700 neliötä (tuotantolaitoksen osuus 13 500).Sponda kertoi tilojen valmistuessa vuonna 2008 hallin rakentamisen maksaneen noin 16 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti