Lounais-Häme

Sotaveteraanien keski-ikä on jo 91,5 – määrä vähenee nopeasti

Suomen Sotaveteraaniliiton mukaan maassa on yhä 22 000 vuosien 1939–1945 sotien veteraania. Heidän keski-ikänsä on kivunnut jo 91,5 vuoteen ja määrä vähentyy nopeasti. Sotaveteraaniliiton mukaan vuoden 2020 lopussa veteraanien määrä on 6 500 ja vuoden 2025 lopussa enää 1 200.

Sotaveteraaniliiton mukaan korkeaan ikään ehtineiden veteraanien palveluntarve on lisääntynyt. Liitto esittääkin valtion ensi vuoden talousarvioon yhdessä Sotainvalidien Veljesliiton ja Rintamaveteraaniliiton kanssa lisärahoitusta näihin palveluihin veteraanien viimeisien vuosien helpottamiseksi. Ensi vuosi on itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi.

Veteraanijärjestöt esittävät sotainvalidien kunnallisten avopalvelujen haitta-asterajan alentamista 10 prosenttiin. Se toisi sotilasvammalain ja valtion veteraanikuntoutuksen määrärahoista korvattavien kotipalveluiden piiriin noin 600 veteraania.

Lisäksi järjestöt esittävät, että rintamaveteraanien kunnalliset avopalvelut turvattaisiin kaikille rintamaveteraaneille saattamalla tarvittavat määrärahat pysyvästi ”palveluiden tarvetta vastaavalle tasolle”, kuten tällä hetkellä on tehty vähintään 15 prosentin haitta-asteesta kärsiville sotainvalideille. Kunnallisia avopalveluita ovat muun muassa ateria-, kuljetus-, siivous-, vaatehuolto ja muut kodinhoitopalvelut.

Parhaillaan vietetään valtakunnallista sotaveteraaniviikkoa 50. kertaa. Viikko huipentuu ensi sunnuntaina Nivalassa vietettävään pääjuhlaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti