Lounais-Häme

Sote antaa myös mahdollisuuksia

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepolan (sd.) mukaan sote-uudistuksen paikallisessa valmistelussa on aivan liikaa vastakkainasettelua.

-Kaikilla on varmasti vilpitön halu säilyttää palvelut Forssan seudulla. Mutta meillä täytyy myös olla ymmärrys tulevasta. Maakunnan kanssa pitäisi nyt tehdä yhteistyötä ja paljon, Lepola painottaa.

Hän on sitä mieltä, että kaikkien päättäjien täytyy saada lisää tietoa. Esimerkiksi tietoa siitä, mitä lisäarvoa yhteisyritys tuo.

Lepola kertoo lukeneensa, että esimerkiksi Kouvolassa ollaan valmiita luopumaan yhteisyrityksen perustamisesta, jos sosiaali- ja terveysministeriö myöntää Kouvolaan poikkeusluvan akuuttilääketieteen ympärivuorokautiselle päivystykselle.

Ministeriö on väläytellyt luvalle vihreää valoa.

Lepola jatkaa, että sote-uudistukseen liittyy paljon asioita, jotka ovat jääneet yhteisyrityskeskustelun ulkopuolelle.

Hänen mielestään muun muassa peruspalveluista ja digitalisaatiosta pitäisi puhua enemmän.

-Meidän pitäisi miettiä esimerkiksi sitä, miten neuvolapalveluita voitaisiin kehittää niin, että ne palvelisivat myös työssäkäyviä vanhempia.

Lepolan mielestä pitäisi puhua myös siitä, eikö kerran elämässä tehtävän operaation vuoksi voisi käydä kauempana hoidettavana.

Se, että aluesairaalan palveluita ei enää käytetä niin paljon, voi olla myös turvallisuusriski.

Työntekijöiden ammattitaito ei välttämättä pysy ajan tasalla, jos taitoja ei käytä säännöllisesti.

-Tällaiset keskustelut ovat jääneet yhteisyrityskeskustelun jalkoihin.

Lepola toivoo, että hykyn johto kertoisi tarkemmin, miten yhteisyritys vaikuttaisi kuntalaisiin. Aluksi vedottiin siihen, että alan työpaikat häviävät seudulta, mutta Lepolan mukaan siitä ei enää juuri puhuta.

-Maakunnan valmisteluun tulee sitoutua, se on tärkeintä edunvalvontaa tällä hetkellä seudullamme. Kai edelleen olemme huolissaan myös niistä sosiaalihuollon työpaikoista ja niistä terveydenhuollon palveluista, jotka siirtyvät maakuntaan.

Jos yhteisyritys perustettaisiin, sillä olisi mahdollisesti elinaikaa vain pari vuotta, sillä lakipakettiin on tehty muutosesitys.

-Kaikki palvelusopimukset ja omistukset siirtyvät vuonna 2019 maakunnalle. Sitä ei ole tuotu julkisuudessa esille.

Forssan kaupunginhallitus ja hyky ovat todenneet lausunnoissaan, ettei hykyllä ole henkilöstöresursseja maakunnalliseen valmisteluun osallistumiseen.

-Hykyn lausunto on varmasti herättänyt ihmetystä maakunnassa, Lepola sanoo.

Yritykset, jotka ovat mukana hykyn yhteisyrityskilpailutuksessa, jättävät tarjouksensa tämän kuun lopulla. Yhtymähallitus käsittelee hankintapäätöstä helmikuun 13. päivä ja kunnat tekevät päätöksen yhteisyrityksen perustamisesta tai perustamatta jättämisestä maaliskuun loppuun mennessä.

-Kuntalaisia ja potilasjärjestöjä pitää kuulla ennen kuin valtuustot päättävät asiasta. Ratkaisuista täytyy saada lisää tietoa ja siitä, miten ratkaisu vaikuttaa kuntalaisiin.

Lepola toteaa, ettei kuntalaistilaisuuden järjestämiselle ei ole enää kovin kauan aikaa.

Hän toteaa myös, että joillekin hykyn pelastaminen on vain vaalityön huippu.

-Se on surullista, jos valmistelua kiirehditään vain sen takia, että päätös saadaan ennen vaaleja, Lepola harmittelee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic