Lounais-Häme Forssa

Sote ja työelämä teemoina SAK:n vaalipaneelissa – 13 ehdokasta keskusteli Forssan torilla

Kahdessa osassa järjestettyyn vaalipaneeliin osallistui 13 kansanedustajaehdokasta.
Kansanedustajaehdokkaat Tarja Kirkkola-Helenius (vas.), Heli Lehtilä (kesk.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Tero Ahtola (Seitsemän tähden liike), Petri Hakamäki (kesk.) ja Kaisa Lepola (sd.) keskustelivat vaalipaneelissa ajankohtaisista asioista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kansanedustajaehdokkaat Tarja Kirkkola-Helenius (vas.), Heli Lehtilä (kesk.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Tero Ahtola (Seitsemän tähden liike), Petri Hakamäki (kesk.) ja Kaisa Lepola (sd.) keskustelivat vaalipaneelissa ajankohtaisista asioista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sote-uudistuksen ja hallituksen kaatuminen nousi odotetusti puheenaiheeksi SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestön lauantaina Forssan torilla järjestämässä vaalipaneelissa. Tilaisuudessa keskusteltiin myös työelämään ja koulutukseen liittyvistä teemoista. Esille nousivat esimerkiksi ammattiliittojen merkitys, kiky-sopimus, mielenilmaukset ja lakko-oikeus sekä työttömien aktiivimalli.

Kahdessa osassa järjestettyyn vaalipaneelin osallistui 13 kansanedustajaehdokasta. Ensimmäisessä osassa olivat mukana Tero Ahtola (Seitsemän tähden liike) Forssasta, Sanni Grahn-Laasonen (kok.) Forssasta, Petri Hakamäki (kesk.) Janakkalasta, Tarja Kirkkola-Helenius (vas.) Jokioisilta, Heli Lehtilä (kesk.) Lopelta ja Kaisa Lepola (sd.) Forssasta.

Toiseen osaan osallistuivat Viljami Haavisto (kd.) Forssasta, Maija Kranni (vihr.) Forssasta, Pia Kuparinen (ps.) Forssasta, Emmi Lintonen (sd.) Forssasta, Arja Mäkelä (vas.) Forssasta, Hanna-Kaisa Rokkanen (vas.) Hämeenlinnasta ja Timo Viitanen (sd.) Hämeenlinnasta.

 

Ehdokkaille oli varattu mahdollisuus esitellä myös itseään ja tärkeimpiä vaaliteemojaan.

Lepola otti esiin sosiaalipalvelut, joissa on hänen mukaansa jo tehty Kanta-Hämeessä hyvää työtä, mutta uudistuksia tarvitaan edelleen.

– Uudistusten toteuttamistapa ei välttämättä ole maakuntamalli, vaan kuntayhtymien ja kuntien yhteistyöhön pohjautuva malli. Viisi kuntaa on liian pieni kokonaisuus, Lepola sanoi.

Ahtola totesi lähteneensä ehdokkaaksi, koska hänen mukaansa puoluepolitiikka kaipaa uudistusta. Lisäksi hän otti esiin EU:n ja euron ongelmat.

– Puolueiden lehmänkaupat ja kaikkia jäseniä sitova puoluekuri eivät suosi demokratiaa, Ahtola sanoi.

Grahn-Laasonen totesi olevansa käytettävissä jatkamaan päättyvällä vaalikaudella tekemäänsä työtä. Hänen mukaansa hallituskaudella Suomeen syntyi 140 000 uutta työpaikkaa ja lisäksi koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrä on kääntynyt laskuun.

– Paikallisesti tärkeä asia oli esimerkiksi Ystävän kammarin rahoituksen pelastaminen, Grahn-Laasonen sanoi.

Hakamäki nosti vaaliteemakseen harrastustakuun, joka voidaan toteuttaa eri alojen yhteistyöllä.

Lehtilä nimesi teemoikseen tasa-arvoisuuden puolustamisen ja vanhustenhuollon ja lastensuojelun paremman valvonnan.

 

Kirkkola-Helenius totesi haluavansa koulutusta Suomen jokaiseen kolkkaan.

– Koulutus on paras tae ihmisten yhdenvertaisuuden puolesta. Opintorahaa on nostettava, ja koko maahan pitäisi saada Helsingin tavoin ilmaiset terveyskeskuskäynnit, Kirkkola-Helenius sanoi.

Lintonen totesi vaaliteemansa kumpuavan lapsiperhearjessaan tutuksi tulleesta Onnelin ja Annelin tarinasta, jossa todetaan maailman tulevaisuuden riippuvan siitä, miten pienimpien käy.

Vaalipaneelin toiseen osaan osallistuneet kansanedustajaehdokkaat olivat Timo Viitanen (sd.), Viljami Haavisto (kd.), Maija Kranni (vihr.), Pia Kuparinen (ps.), Hanna-Kaisa Rokkanen (vas.), Arja Mäkelä (vas.) ja Emmi Lintonen (sd.).

– Lasten lisäksi pienimpiä ovat vanhukset ja muut heikoimmassa asemassa olevat. Heistä on pidettävä huolta, Lintonen sanoi.

Mäkelä sanoi lähteneensä ehdokkaaksi, koska vanhusten asiat ovat retuperällä.

– Vanhustenhoitoon ja hoitajamitoitukseen on saatava parannusta. Nuorten koulutuspaikat ovat myös tärkeä asia, Mäkelä totesi.

Rokkanen totesi kantavansa huolta tulevaisuudesta, ihmisten työstä ja toimeentulosta sekä siitä, valitaanko Suomessa inhimillisyyden tie.

Kuparinen nosti vaaliteemoiksi haitallisen maahanmuuton lopettamisen ja suomalaisten hyvinvoinnista huolehtimisen.

– Maatalouden omavaraisuus on myös tärkeä asia, Kuparinen sanoi.

 

Kranni mainitsi teemakseen ilmastonmuutoksen torjumisen. Lisäksi hän haluaa muutosta tehtyihin koulutusleikkauksiin.

– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on tärkeää, ja se tarkoittaa lasten, vanhusten ja vähemmistöjen asioiden ajamista, Kranni sanoi.

Haavisto totesi lähtevänsä vaaleihin teemalla, jonka mukaan hän on eri mieltä. Hänen mukaansa maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista vaietaan eikä hän hyväksy sitä, että sukupuolia olisi kymmenen.

– Sukupuoli ei ole ilmoitusasia. Turvallisuuteen on panostettava ja poliisille on saatava lisää määrärahoja, Haavisto sanoi.

Viitanen sanoi puolustavansa ihmisten oikeutta tulla toimeen työllään tai eläkkeellään. Lisäksi hän otti esiin lasten oikeudet ja ilmastoasiat, joita ei hänen mukaansa saa kuitenkaan ajaa teollisuustyöpaikkojen kustannuksella.

Keskustelua johti Suomen elintarviketyöläisten liiton viestintäpäällikkö ja Elintae-lehden päätoimittaja Karoliina Öystilä. Paneelin avasi SAK:n Forssan seudun paikallisjärjestön puheenjohtaja Janne Nieminen. FL

 

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic