Lounais-Häme

Sote kaatui, mutta kahdeksan tähden sairaalahanke etenee

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri jatkaa suunnittelutyötä Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kanssa. Rakenteellista mallia tiiviimmän yhteistyön toteuttamiseksi valmistellaan kevään aikana.
Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit suunnittelevat kuvantamispalveluista ensimmäistä yhteistä kokonaisuutta. Arkistokuvassa Kanta-Hämeen keskussairaala Ahvenistolla Hämeenlinnassa. Kuva: Riku Hasari
Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit suunnittelevat kuvantamispalveluista ensimmäistä yhteistä kokonaisuutta. Arkistokuvassa Kanta-Hämeen keskussairaala Ahvenistolla Hämeenlinnassa. Kuva: Riku Hasari

Kahdeksan tähden sairaalahanke etenee vaikka sote kaatui, kerrotaan sairaanhoitopiirien tiedotteessa. Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien yhteinen suunnittelutyö jatkuu, vaikka sote- ja maakuntauudistus ei toteudukaan hallituksen esittämällä tavalla.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit ovat runsaan vuoden ajan selvittäneet aiempaa tiiviimmän yhteistyön mahdollisuuksia. Viime syksynä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri liittyi mukaan suunnittelutyöhön.

Tiedotteen mukaan selvitystyöhön lähdettäessä todettiin, että yhteistyön tiivistämisen tarve on riippumaton sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisesta. Rakenteellista mallia tiiviimmän yhteistyön toteuttamiseksi valmistellaan kevään aikana. Päätökset yhteisen toiminnan laajuudesta ja muodosta on tarkoitus tehdä sairaanhoitopiirien valtuustojen ylimääräisissä kokouksissa syyskuussa. Ennen päätöksentekoa käydään sairaanhoitopiireittäin kuntien kuulemiskierros.

Tavoite tuottaa lähipalvelut kaikissa alueen sairaaloissa

– Palvelujen tuottaminen ja toiminta erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen ja päivystysasetuksen mukaisesti edellyttää sairaanhoitopiireiltä yhä tiiviimpää yhteistyötä. Suunnittelutyö siis jatkuu, vaikka sote- ja maakuntauudistus ei toteudukaan maan hallituksen esittämällä tavalla, tiedotteessa kerrotaan.

”Kahdeksan tähden palvelevan yliopistosairaalan” tavoitteena on tuottaa väestön tarpeen mukaiset lähipalvelut kaikissa alueen sairaaloissa sekä turvata osaaminen ja sairaaloiden profiloituminen erityispalveluissa. Esimerkiksi yhteisen digisairaalan luominen ja koulutuksen kehittäminen on nähty tärkeäksi kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Tiedotteen mukaan potilaiden oikea-aikainen ja sujuva hoito, laadukkaat palvelut sekä palvelujen integraatio peruspalvelujen kanssa ovat Kahdeksan tähden sairaalahankkeen tärkeimpiä tavoitteita.

– Näiden tavoitteiden toteutuminen on välttämätöntä tulevaisuuden terveydenhuollossa. Resurssien, esimerkiksi teknologian ja laitteiden, yhteisillä hankinnoilla ja käytöllä voidaan parantaa erikoissairaanhoidon tehokkuutta ja vahvistaa näin myös peruspalveluiden rahoituspohjaa, tiedotteessa sanotaan.

Lue lisää: 8 tähden sairaala edistyy – yhteinen alustayhtiö perustettu

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic