Lounais-Häme

Sote-kapina repii kokoomusta – Grahn-Laasonen: Turha draama pois

-Turha draama pois, asiassa on päästävä eteenpäin, toppuuttelee opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) laukaisemaa sote-jupakkaa.

-Katseet tulee kääntää siihen, miten jokaiselle suomalaiselle varmistetaan mahdollisimman laadukkaat ja tasa-arvoiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Tilanne on kuitenkin kokoomukselle erittäin kiusallinen: pormestari Jan Vapaavuoreen (kok.) ja nyt myös Lepomäkeen henkilöitynyt kapinaryhmä pyrkii kaatamaan hallituksen tärkeimmän hankkeen – ja sen mukana hallituksen.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) yllättyi Lepomäen räväkästä ulostulosta mutta näkee siinä ”paljon ajattelemisen aihetta”.

-Varmasti osa kentälläkin jakaa huolen uudesta hallintoportaasta ja hallintohimmeleistä sekä vastuun ja rahoituksen yhteyden katkeamisesta.

Heinonen kiistää, että puoluejohtaja Petteri Orpon (kok.) ote puolueesta olisi kirpoamassa.

– Petterin aikana ryhmämme on ollut erittäin yhtenäinen, ehkä yhtenäisin 11 kansanedustajavuoteni aikana. Yksittäisiä eri tavalla ajattelevia totta kai aina on ja saa ja pitääkin olla. Keskustelua ei pidä yrittää estää.

Hallituksen enemmistöasema on tätä nykyä hyvin niukka, joten sote-haaksirikon uhka on todellinen. Lepomäen lisäksi sote-uudistusta ovat kritisoineet kokoomusryhmästä ainakin Harry Harkimo ja Susanna Koski.

Luontaista kaikupohjaa löytyy enemmänkin, sillä soteen naulattu maakuntauudistus on punainen vaate isolle osalle kokoomuslaisista.

Grahn-Laasonen kuitenkin vakuuttaa, että eduskuntaryhmä tukee hallituksen tulevia sote-esityksiä, joista ensimmäinen on esitys valinnanvapauslaiksi.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) uskoo, että tällä kertaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tosissaan: jos sote-paketti kaatuu, kaatuu hallituskin.

Rautio ennustaa, että se menee läpi rimaa hipoen.

-Moni kokoomuslainen, myös minä, jakaa huolen soten isojen tavoitteiden toteutumisesta ja tulevasta kustannuskehityksestä. Olisi kuitenkin hyvä, että uudistuksessa edettäisiin. Ongelmat tuskin ratkeavat koko homman katkaisemisella.

Raution mielestä Lepomäen viime hetken yllätysveto oli epäreilu muuta ryhmää kohtaan.

-Onhan tämä yksittäiselle kansanedustajalle herkullinen paikka päästä parrasvaloihin ja ohjata keskustelua. Samalla tämä osoittaa, ettei Lepomäki ole puoluepoliitikko. Kyllä omien kanssa kannattaa olla väleissä. Yksin kukaan ei saa mitään aikaiseksi.

-Jos olisin itse eduskuntaryhmässä, olisin pyrkinyt vaikuttamaan näihin asioihin voimakkaammin sisältäpäin.

Kokoomuksen piirissä on jupistu siitäkin, että puolueen sote-linjaukset olisivat liian vahvasti terveysyhtiöihin loikanneiden kokoomusvaikuttajien käsialaa.

-Olen itse puolueen sote-taustaryhmässä ja voin sanoa, että näitä valmisteluja eivät yksityisten firmojen edustajat pyöritä, Rautio tähdentää.

Opetusministeri Grahn-Laasosen mukaan uudistus on pakko saada eteenpäin, sillä voimassaoleva malli ei kestä väestön ikääntymisen tuomaa painetta eikä turvaa palvelujen saatavuutta.

Myös Heinonen seisoo yhä horjumatta hallituksen sote-uudistuksen takana.

Hän sysää kokoomuksen sisäistä ristivetoa hallituskumppani keskustan kontolle.

-Valinnanvapauden vesittämistoimet ja iltalypsyt ovat nostaneet epäilyjä kaikkien keskustalaisten sitoutumisesta uudistukseen, Heinonen sanoo ja muistuttaa, että jos keskusta vielä pettää valinnanvapaudessa, myös maakuntauudistus kaatuu.

Oman puolueensa Vapaavuoren vastarintaprojektin hän kuittaa kuuluvan Helsingin pormestarin rooliin.

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että kohu johtuu kokoomuksen ”kaksilla rattailla ajamisesta”.

-Siihen on valitettavasti jouduttu jo melkein tottumaan. Kokoomuksen puheenjohtajisto on kuitenkin vakuuttanut, että kokoomuksen ryhmä on hallituksen esitysten takana.

Anttila huomauttaa, että sote-pakettia odottaa miina myös EU:n kilpailulainsäädännössä. Mahdollista kantelua voi seurata jopa vuosikausien epävarmuus.

-Oma kantani on, että olisi viisasta poissulkea tämä mahdollisuus selvittämällä asia komission kanssa, mutta hallitus on nyt lähtenyt tässä asiassa toiselle tielle. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic