Lounais-Häme

Sote-käsittely jatkuu kesätauon jälkeen - sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi heinäkuussa kesätauolle riitaisissa tunnelmissa

Helsinki
20.08.2018, 01:04

Kotimaa

Sote-uudistuksen käsittely jatkuu tänään kesätauon jälkeen, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa heinäkuun alun jälkeen.
Valiokunta käsittelee kokouksessaan hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakiesityksiä.
Valiokunta jäi heinäkuussa kesätauolle riitaisissa tunnelmissa, kun valiokunnan keskustalaiset jäsenet kantelivat puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) toiminnasta puhemiesneuvostolle. Kantelun allekirjoitti myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala.
Kantelun allekirjoittajat olivat huolissaan valiokunnan toimintakyvystä. Heidän mukaansa Kiuru on käyttänyt puheenjohtajuutta ”oppositiopolitiikan välineenä” ja viivyttänyt tarpeettomasti valiokunnan työtä.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) arvioi heinäkuussa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisten jäsenten ja Saarakkalan poikkeuksellinen kirjelmä tuskin aiheuttaa suuria mullistuksia. Risikko muistutti, että valiokunnat ovat autonomisia eikä puhemiesneuvosto voi vaikuttaa niiden toiminnan sisältöön tai aikatauluun.
Risikon mukaan puhemiesneuvosto käsittelee kirjelmää syyskauden ensimmäisessä kokouksessaan syyskuun 4. päivä.

Edessä työntäyteinen syksy

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessään työntäyteinen syksy, sillä hallitus haluaa saada sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait valmiiksi tämän vuoden puolella.
Hallitus esitti viime viikolla, että maakuntauudistukseen liittyvät maakuntavaalit järjestettäisiin ensi toukokuun lopulla yhtä aikaa eurovaalien kanssa.
Oikeuskanslerinviraston mukaan sote- ja maakuntalakien voimaantulosta ensimmäisiin maakuntavaaleihin on oltava vähintään noin puoli vuotta, jotta vaalit voidaan käydä asianmukaisesti.
Kiuru arvioi heinäkuussa Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei sote-esitys etene eduskunnan äänestykseen. Hän sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan saavan kyllä työnsä tehtyä, mutta ennakoi esityksen pysähtyvän perustuslakivaliokuntaan.
Kiuru perusteli näkemystään uudistuksen heikolla valmistelulla ja aikatauluongelmilla.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti